19. február, 2021Igehirdetések Amikor elviszik tőlük a vőlegényt, akkor majd böjtölnek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Keresztelő János tanítványai egyszer Jézushoz járultak, és megkérdezték tőle: „Miért van az, hogy mi és a farizeusok gyakran böjtölünk, a te tanítványaid viszont nem tartanak böjtöt?”

   Jézus így felelt nekik: „Vajon szomorkodhat-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Eljönnek a napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt, akkor majd böjtölnek.”

                                              Máté Evangéliuma 9, 14-15

   Velünk is megtörténhet, hogy miközben böjtölünk, addig másokra figyelünk. Zavar, ha mások egyáltalán nem böjtölnek, illetve nem tartják kötelező erejűnek a böjti fegyelmet. Pedig a böjt elsősorban önmagunk megfegyelmezését szolgálja, korántsem mások rendreutasítását, kioktatását. A böjtnek van egy személyes oldala, amely csak ránk tartozik. Mindenki lehetőségeihez mérten tartja meg a saját böjtjét, nem hanyagolva el a kötelezően előírt böjtöket.

   Keresztelő Szent János és társai egy igen szigorú életrendet szabtak ki önmaguknak. Csodálkoznak, hogy Jézus tanítványai nem mindenben követik őket. Kiderül, hogy egy új korszak van készülőben, amelyben Jézus a vőlegény és a nép lesz a menyasszony. Létezik egy jézusi idő és egy Jézus utáni időszak, e két időszak után lesz alkalom bőven a böjtre, illetve a gyászra. Máté evangélista szándékosan a gyász kifejezést használja, amely szerint a böjtölést a bánkódás jeleként értelmezi.

   Jézus halálának pillanatában lesz értelme a böjtnek. A kegyelmi időszakban azonban ünnepelhetnek, örvendhetnek Krisztus jelenlétének. Nem lehet búskomoran hallgatni és terjeszteni az evangéliumot. A prédikátor könyve is már tudta, hogy mindennek megvan a maga ideje, és az ünnepet nem érdemes összekeverni a gyásszal, a szomorúsággal (Préd 4, 3).

   A böjtöt kétféleképpen élhetjük át: mint felülről ránk erőltetett böjti önfegyelmezést, vagy mint lehetőséget a szabadságra, örömre, az ünnepre való felkészülésre.

Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…