14. május, 2021Igehirdetések Akkor örülni fog szívetek, és örömeteket senki sem veszi el többé tőletek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz:

   Bizony, bizony, mondom nektek: ti majd sírtok és jajgattok, a világ azonban örülni fog. Ti szomorkodtok, de szomorúságtok örömre fordul.

   Az asszony is, amikor szül, szomorkodik, mert eljött az ő órája; de amikor megszülte gyermekét, már nem emlékszik gyötrelmeire, mert örül, hogy ember született a világra.

   Így ti is most szomorkodtok ugyan, de majd viszontlátlak titeket. Akkor örülni fog szívetek, és örömeteket senki sem veszi el többé tőletek.

   Azon a napon már nem lesz több kérdeznivalótok tőlem.

                                                     János Evangéliuma 16, 20-23a

   Jézus búcsúzása szomorú hangvételbe megy át. A rövid talány nem arról szól, hogy Jézus “hova” megy, hanem mit jelent a ,,rövid idő”. Szembeállítja a krisztuskövetők szomorúságát a világiak örömével. A fordított mondásnak ószövetségi háttere van, a vajúdó asszony hasonlatát a messiási korszakra alkalmazták. A hasonlat vonatkozhat a hűségesek megpróbáltatásaira, de itt inkább az ellentétek bemutatására szolgál. A szomorúság gyötrő képét a viszontlátás reményével oldja fel. A szomorúság csak átmeneti állapot, a krisztuskövetők alapvető állapota Krisztusnak köszönhetően az öröm lesz.

   Hogyan érinti a mai keresztényt Krisztus örömre vonatkozó ígérete? Járható út, amit Krisztus kétezer évvel ezelőtt ajánlott?

   Az elmúlt időszakban nagy volt a hajlandóság az elkeseredésre, a bezárkózásra. Jézus akkori ígéretébe ma is belekapaszkodhatunk. Most egy átmeneti időszakon megyünk keresztül. Nagyon fontos, hogy milyen mentalitás alapján élünk. Ha átengedjük magunkat a negatív érzéseknek, a bukásnak, akkor saját lehetőségeinket zárjuk ki az életünkből. Jézus ígérete segíthet, hogy új célokat, reményeket építsünk bele az életünkbe. Ezzel az új mentalitással életünk minősége is megjavul. Ha az életünket, környezetünket pozitív személyekkel vesszük körül, akkor távlataink is megváltoznak.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…