27. július, 2021Igehirdetések Akinek füle van, hallja meg! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egy alkalommal, amikor Jézus befejezte tanítását, elbocsátotta a sokaságot és hazatért. Otthon azt kérték tőle tanítványai: „Magyarázd meg nekünk a szántóföldről és a konkolyról szóló példabeszédet!”

Kérésükre így magyarázta meg: „Aki a jó magot veti, az az Emberfia. A szántóföld ez a világ. A jó mag az Isten országának a fiai, a konkoly pedig a gonoszság fiai. Az ellenség, aki elvetette a konkolyt, az ördög.

Az aratás a világ vége, az aratók pedig az angyalok. Ahogyan aratáskor összeszedik a konkolyt és elégetik, úgy lesz a világ végén is. Az Emberfia elküldi angyalait, azok összeszednek országából minden botrányt és minden gonosztevőt, és tüzes kemencébe vetik. Ott majd sírás és fogcsikorgatás lesz. Akkor az igazak ragyognak majd Atyjuk országában, mint a nap. Akinek füle van, hallja meg!”

Máté Evangéliuma 13, 36-43

      Jézus nemcsak a magvető példázatát magyarázza meg, hanem a konkolyról és a búzáról szóló példabeszédet is. ezt a részt már nem a nyilvánosság előtt tárja fel, hanem csak tanítványainak. Az értelmező részben hét metafóra fedezhető fel, ezért is nevezik ezt a részt az allegória kislexikonának. Jézus igehirdetésével az eszkaton beállt és a teljessége akkor áll be, amikor eléri az angyalok aratását. Ilyen értelemben a szántóföld nem az Egyház, hanem a teljes világ. A jó mag és a konkoly az ország jó, illetve rossz fiai. Két lehetséges fordítás létezik, a gonosz kifejezés, ha hímnemű, akkor gonosz fiairól van szó. Valószínűbb ez a fordítás, az ördög fiai állnak szemben az ország fiaival. A világ ideje Isten által jól meghatározott cél felé halad, és a jelent a jövőből kell értelmezni.

      Az aratók az angyalok, ezért kell őket megkülönböztetni a szolgáktól. Az angyalok a bortánkoztatókat, a törvényteleneket gyűjtik össze. Az végső ítéletet sokkal valóságosabbnak és fájdalmasabbnak írja le a többi evangélistához viszonyítva. Kevesebb helyet szentel a konkoly magyarázatára. Ezt azzal magyarázzák, hogy a választott népet az érdekelte, hogy mikor lesz a nép Jahve igazi tiszta közössége. Az igazak tündökölni fognak, mint a nap. A nap viszont Krisztus, ezért az Ő arcát tükrözik, mutatják meg másoknak. Az igazak csak az Atya országában fognak teljesen tündökölni.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom