20. július, 2021Igehirdetések Aki teljesíti mennyei Atyám akaratát bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egy alkalommal Jézus éppen a népsokaságot tanította. Eközben anyja és rokonai odaérkeztek, és kint várakoztak rá, mert beszélni akartak vele.

Valaki szólt is Jézusnak: „Anyád és rokonaid kint várnak, és beszélni akarnak veled.”

Jézus erre így válaszolt annak, aki szólt neki: „Ki az én anyám, és kik az én rokonaim?” Majd kitárta kezét tanítványai felé, és így szólt: „Ezek az én anyám és rokonaim. Aki teljesíti mennyei Atyám akaratát, az mind testvérem, nővérem és anyám.”

Máté Evangéliuma 12, 46-50

      Jézus egy új családot gyűjtött maga köré olyan emberekből, akikkel nem állt vérségi kapcsolatban. Ez az új család Isten népe, az újszövetség népe, akinek Jézus a feje. A kitárt karok a felszentelés gesztusára emlékeztetnek, ezzel a gesztussal szenteli fel az új család tagjait. Jézust a saját családja máskor is el akarta menekíteni a kíváncsiskodó, ellenségeskedő tömegtől. Szó sincs a természetes családi kapcsolatok felrúgásáról, hanem a család fogalmának egy újabb, természetfeletti meghatározását adja meg.

      Az új család tagjai nem vérségi szinten kapcsolódnak egybe, hanem azoknak a közössége, akik Istennek engedelmeskednek és tettekre váltják hitüket.

      Majd a keresztfán ismét előkerül az új család fogalma, amikor János apostolra bízza édesanyját (Jn 19, 26). Isten újszövetségi népét Krisztus gyűjti maga köré, és ma is az evangélium terjesztésével, a hit megvallásával bízza meg.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom