> Aki szeret engem, megtartja tanításomat - Imalánc.ro
 
16. május, 2022Igehirdetések Aki szeret engem, megtartja tanításomat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus az utolsó vacsorán így beszélt tanítványaihoz:

a Szentlélek nélkül nem teljes a krisztusi mű, és a keresztény élet sem.

„Aki ismeri és teljesíti parancsaimat, az szeret engem. Aki pedig szeret engem, azt Atyám is szereti. Én is szeretni fogom őt, és kinyilatkoztatom magam neki.”

Júdás – nem a karióti – itt közbeszólt: „Uram, hogyan van az, hogy nekünk akarod kinyilatkoztatni magadat, és nem a világnak?” Jézus így folytatta: „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk, és lakóhelyet veszünk nála. Aki nem szeret engem, az nem tartja meg tanításomat. Az a tanítás pedig, amelyet hallotok, nem az enyém, hanem az Atyáé, aki engem küldött.

Ezeket akartam nektek elmondani, amíg veletek vagyok. S a Vigasztaló, a Szentlélek, akit majd a nevemben küld az Atya, megtanít titeket mindenre, és eszetekbe juttatja mindazt, amit mondtam nektek.”

János Evangéliuma 14,21-26

Az Atyával való egyedi kapcsolatát Jézus kiterjeszti a követőire is. Nemcsak megismerhetik, de élhetik is ennek a kapcsolatnak a kiválóságát. Ezáltal nemcsak Jézussal lépünk új kapcsolatba, hanem az Atyával is.

A híveknek Jézusnak köszönhetően esélyük van az Atyával egy csodálatos kapcsolat kialakítására. Búcsúbeszédében kilátásba helyezi távozását. Ez szomorúsággal tölti el a jelenlévőket, de meg kell értsék, hogy Jézusnak az Atya mellett van a helye, ezért inkább boldogok kellene legyenek. Tanítása és szavai fogják segíteni őket abban, hogy a nehézségek meg nem rendítsék őket. A tanítást majd a Vigasztaló fogja befejezni, aki beteljesíti a jézusi kinyilatkoztatást. Ő fog bátorságot és lelkesedést önteni az apostolokba, és a Krisztus-követőkbe, hogy hatékony legyen bennünk az isteni élet kegyelme. Ismét az a gondolat fogalmazódik meg, hogy a Szentlélek nélkül nem teljes a krisztusi mű, és a keresztény élet sem.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom