21. október, 2020Igehirdetések No comments

   Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:

   „Gondoljátok meg: Ha tudná a házigazda, hogy melyik órában jön a tolvaj, nem engedné betörni házába. Éberen várjátok tehát az Emberfiát, mert eljön abban az órában, amikor nem is gondoljátok.”

   Péter megkérdezte: „Uram, csak nekünk mondod ezt a példabeszédet, vagy mindenkinek?” Az Úr így válaszolt: „Ki a hű és okos sáfár, akit ura szolgái fölé rendel, hogy ha eljön az ideje, kiadja részüket az élelemből?

    Boldog az a szolga, akit hazatérő ura ebben a tevékenységben talál. Bizony, mondom nektek, hogy minden vagyonát rábízza.

   De ha a szolga azt mondja magában: »Uram bizonyára késni fog«, és elkezdi verni a többi szolgát és szolgálót, eszik-iszik meg részegeskedik, és megérkezik ennek a szolgának az ura olyan napon, amikor nem is várja, és olyan órában, amikor nem gondolja, bizony kegyetlenül megbünteti, és a hűtlenek sorsára juttatja.

   Az a szolga, aki ismeri ura akaratát, de nem áll készen, hogy akarata szerint járjon el, sok verést kap. Aki azonban nem ismeri, s így tesz olyat, amiért büntetést érdemel, csak kevés verést kap.

   Mert aki sokat kapott, attól sokat követelnek, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon.”

                                            Lukács Evangéliuma 12, 39-48

   Jézus szembeállítja a hű szolgát az erőszakos szolgával. Szolgálni lehet alázatosan vagy erőszakosan. Az okos szolga azon van, hogy segítsen az Úr házanépén, az ostoba viszont követelöző, rendreutasító. Az okos szolga együttdolgozik a többiekkel, az ostoba csak rabszolgáknak tartja a társait.

   Péter kérdése indítja el a példabeszédet. Talán megértette, hogy itt nemcsak a kívülállókról van szó, hanem a tanítványokról és az egyházi közösség tisztségviselőiről is. A hű sáfár nem a saját érdekeit tartja számon, hanem urának az ügyeit intézi. Számára fontos, hogy jó szolgának bizonyuljon.

   Továbbá beszél az öntudatos és az öntudat nélküli szolgáról. Aki szándékosan teszi a rosszat, bomlasztja a közösséget, azt súlyos ítélet éri, az aki tudatlanul tesz rosszat, azt kevésbé kérik számon.

   Az öntudatos keresztény életről állít példabeszédet. Azt szokták mondani, hogy aki tesz valamit, csak az szokott tévedni. Néha a legjobb szándék mellett is tévedhet valaki. Mások pedig rossz szándékuk ellenére, gyakran Isten malmára hajtják a vizet. Isten a görbe vonalakon is egyenesen tud írni.

   Az Egyház az üldözések korában élte a fénykorát. Persze nincs szüksége az Egyháznak a nyomásra, az üldöztetésre ahhoz, hogy jól működhessen. A megróbáltatások azonban megerősítették a hívő közösség hitét. A járvány időszakában talán erre az arculatára kellene figyeljünk.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…