11. május, 2020Igehirdetések Aki pedig szeret engem, azt Atyám is szereti bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Jézus az utolsó vacsorán így beszélt tanítványaihoz:

   „Aki ismeri és teljesíti parancsaimat, az szeret engem. Aki pedig szeret engem, azt Atyám is szereti. Én is szeretni fogom őt, és kinyilatkoztatom magam neki.”

   Júdás – nem a karióti – itt közbeszólt: „Uram, hogyan van az, hogy nekünk akarod kinyilatkoztatni magadat, és nem a világnak?” Jézus így folytatta: „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk, és lakóhelyet veszünk nála. Aki nem szeret engem, az nem tartja meg tanításomat. Az a tanítás pedig, amelyet hallotok, nem az enyém, hanem az Atyáé, aki engem küldött.

   Ezeket akartam nektek elmondani, amíg veletek vagyok. S a Vigasztaló, a Szentlélek, akit majd a nevemben küld az Atya, megtanít titeket mindenre, és eszetekbe juttatja mindazt, amit mondtam nektek.”

                                                 János Evangéliuma 14, 21-26

   Jézus kinyilatkoztatásában van valami egyedi, valami titokzatos. Nem dobja a sertések közé a gyöngyöket. Tanításai az igazgyöngyökhöz hasonlítanak, amelyeket nem szórja szét felelőtlenül, hanem csak a tanítványokkal, és a komolyan hívőkkel osztja meg. Jézus parancsainak a megtartásához köti a szeretetet. A szeretet számára nem üres szentimentalizmus, hanem következetes gyakorlás. Csakis a parancsainak a megtartása jelenti az igazi szeretetet bizonyosságát, a többi csak emberi erőfeszítés, okoskodás.

   A jézusi tanítás nem egy előadás, kurzus, hanem élő közvetítés, amely nemcsak az emberi értelmet és érzelmeket mozgatja meg, hanem a teljes embert veszi igénybe. Ezt az isteni igét teszi hatékonnyá a Szentlélek. Ő gondoskodik arról, hogy az idő tégelyében ne vesszen el az ige ereje, épsége, hanem mindig hatékony frissességgel alakítsa a hitre épülő, élő Egyházat. A Szentlélek garantálja Jézus kinyilatkoztatásának az épségét és megmásíthatatlanságát.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…