> Aki nincs ellenetek, az veletek van - Imalánc.ro
 
26. szeptember, 2022Igehirdetések Aki nincs ellenetek, az veletek van bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egyszer az a kérdés merült fel a tanítványok között, hogy ki a legnagyobb közülük.

Nem zárkózhat el embertársaitól, hanem minden tőle telhetőt meg kell tegyen az evangélium hirdetésére. Még az idegenekkel szemben is türelmesnek kell bizonyulnia.

Mivel Jézus ismerte szívük gondolatait, odahívott egy gyermeket, maga mellé állította, és így szólt tanítványaihoz: „Aki befogadja ezt a gyermeket az én nevemben, engem fogad be. Aki pedig engem befogad, azt fogadja be, aki engem küldött. Mert aki a legkisebb köztetek, az a legnagyobb.”

Ekkor János vette át a szót: „Mester, láttunk valakit, aki ördögöt űzött ki a te nevedben. Megtiltottuk neki, mert nem követ téged velünk együtt.” Jézus így válaszolt: „Ne tiltsátok meg, mert aki nincs ellenetek, az veletek van.”

Lukács Evangéliuma 9, 46-50

Az apostolok nehezen értették meg Jézus követésének a lényegét. Jézus szenvedésről, keresztről, kiközösítésről beszélt nekik. Ez a jövendölés nem felelt meg sem a személyes elképzeléseiknek, sem a Messiás-váradalmaknak.

A tanítványságot nem lehet egy nap alatt megtanulni. A gyermekeket állítja eléjük példaképként, akik ártalanok, nem törekednek a hatalomra, nyitottak a tanításra, a nevelésre. Ez a fajta gyermeki nyitottság kell meghatározza a tanítványok érdeklődését is.

A gyermek szivacsként issza be a tapasztaltakat, még rendelkezik az ősbizalommal, a példákból tanul.

Jézus követésének a logikája a világ felfogásához viszonyítva fordított, a nagyság a kicsiségből keletkezik. Jézus a szolidaritást tanítja nekik, a tanítvány nyitott kell legyen mások felé is. Nem zárkózhat el embertársaitól, hanem minden tőle telhetőt meg kell tegyen az evangélium hirdetésére. Még az idegenekkel szemben is türelmesnek kell bizonyulnia.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom