> Aki megtartja és tanítja - Imalánc.ro
 
8. június, 2022Igehirdetések Aki megtartja és tanítja bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:

Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni. Bizony, mondom nektek, amíg az ég és föld el nem múlik, nem vész el a törvényből egy í betű sem, sőt egy vessző sem, amíg minden be nem teljesedik. Aki tehát csak egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül is, és úgy tanítja az embereket, azt nagyon kicsinek fogják hívni a mennyek országában.

És mindaz, aki megtartja és tanítja őket, igen nagy lesz a mennyek országában.

Máté Evangéliuma 5, 17-19

Jézus nem akarja eltörölni az ószövetség Törvényeit, de szakít a farizeusi halakával. Ő egy magasabbrendű igazságot képvisel. Külön kihangsúlyozza, hogy vannak, akik megtartják a törvényeket, de olyanok is, akik lazábban alkalmazzák azokat. A Törvényt nem szabad meghamisítani, vagy elvenni belőle, mert ez ellenkezik Isten akaratával. Inkább imádkozni, tanulmányozni, őrizni és tanítani kell. Szent Pál egy lazább irányt képvisel, amely a megigazulást nem a Törvénynek tulajdonítja, hanem az erkölcsi értékekre fekteti a hangsúlyt. Később Szent Pál irányzata győzött, hiszen a pogányságból megtérteket nem kötelezi a törvény parancsainak a szertartásokra vonatkozó részei.

Máté szerint az igazi nagyság a Törvény iránti hűség, és annak az erkölcsi alkalmazásából származik. Nagynak nevezi azokat, akik a Törvényt megtartják, kicsinek azokat, akik válogatnak belőle. Később valóságos problémát fog okozni a pogányságból megtérteknek a mózesi Törvények alkalmazása. A jeruzsálemi zsinaton tisztázták a pogányságból megtértekre vonatkozó eljárásokat, szabályokat. Őket nem kötik a mózesi Törvények, és nem kell körülmetélkedjenek. Szent Pál azonban a tízparancsolat megtartását ajánlja a keresztényeknek.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom