30. szeptember, 2020Igehirdetések No comments

   Amikor már közel voltak Jézus szenvedésének és megdicsőülésének napjai, elhatározta, hogy tanítványaival Jeruzsálembe megy. Történt pedig, hogy útközben valaki így szólt hozzá: „Követlek, bárhová mégy.” Jézus így válaszolt: „A rókának van odúja, az ég madarainak fészke, de az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania.”

   Egy másikat Jézus szólított fel: „Kövess engem!” Az így válaszolt: „Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat.” „Hagyd a holtakra, hadd temessék el halottaikat – mondta neki –, te pedig menj, és hirdesd az Isten országát.”

   Egy harmadik ezt mondta neki: „Uram, követlek téged, de engedd meg, hogy előbb elbúcsúzzam a családomtól.” Jézus így válaszolt: „Aki kezét az eke szarvára tette, és mégis hátratekint, nem alkalmas az Isten országára.”

                                                           Lukács Evangéliuma 9, 57-62

   A Jeruzsálem felé vezető út Jézusnak köszönhetően az élet útjává és a Krisztus-követés útjává változik át. Jézus három egymást követő példabeszédben világítja meg a tanítványság lényegét. Az úton különféle gondolkodású emberekkel találkozik. Az első szeretne Jézus tanítványa lenni, de még nem biztos, hogy számára teljesen világos a kérés tartalma. A válasz meglepetésszerű, aki Jézust akarja követni, annak a lét bizonytalanságával kell szembenéznie. Nem egy álomutazásra, kirándulásra teszi fel az életét, hanem a nincstelenségre, az eszköztelenségre. Ez a feltárás nem biztos, hogy vonzóvá teszi a Krisztus-követést, főleg a mai kor emberének.

   A második példabeszéd a lelkileg halottakra vonatkozik, azonban teljesen felborítja a világi logikát. Fontosabbnak tartja az Isten országát minden emberi cselekvésnél, ezzel szemben még a végtisztességet is másodlagosnak tartja.

   Az utolsó hasonlat pedig a hivatás kizárólagos voltára hívja fel a figyelmünket. Nem lehet kettős élettel Krisztust követni. Aki ráteszi az életét a Krisztus-követésre csak előre tud haladni, nincs visszaút. Olyan, mint amikor valaki maga után feléget minden hidat, hogy ne tudjon meghátrálni. Nem lehet fél élettel Krisztust szolgálni.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…