2. december, 2021Igehirdetések Aki hallgatja tanításomat, és tettekre is váltja bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz:

„Nem mindaz, aki azt mondja nekem: Uram, Uram! – jut be a mennyek országába, hanem csak az, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát.

Aki hallgatja tanításomat, és tettekre is váltja, hasonlít a bölcs emberhez, aki házát sziklára építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvöltött a szél és rázúdult a házra, de az nem dőlt össze, mert sziklára épült.

Mindaz pedig, aki hallgatja ugyan tanításomat, de tettekre nem váltja, hasonlít a balga emberhez, aki házát homokra építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvöltött a szél és rázúdult a házra. Az összedőlt, és nagy romhalmaz lett belőle.”

Máté Evangéliuma 7, 21.24-27

      A hegyi beszéd után az evangélista kihangsúlyozza a szövetségi teológia két útját. Jézus szavai az új Tórát jelentik. Ennek megtartásától, illetve elhanyagolásától függ az ember életbölcsessége. Olyan lelki alapozást jelentenek, amelyek meghatározzák a teljes ember magatartását és új távlatokat nyitnak meg számára. A példabeszéd abból az alapvetésből indul ki, hogy Jézus szavai megalapozzák a keresztény élet hatékonyságát. A többi vallások tanításaival ellentétben nem egy elmélet, misztérium-vallás jellegű tanítást tartalmaz, hanem az élet igéit.

      Az okos keresztény tettekre váltja Jézus szavait. Minden alkalmat megragad arra, hogy az életbe ágyazza a hallottakat. A hit is hallásból ered, de folytatódnia kell a tettekben. Nem egy elmélet tanítását jelenti, hanem Jézus példájának a követését, aki Isten szavának segítségével imádkozott, élt, működött. Nem elég hallgatni a krisztusi tanítást, hanem le kell fordítani a mai kor igényeinek. Jézus tanítása valóban élet, mert nem szakad el a hétköznapjainktól, hanem egy bizonyos vonalat tart.

      Mi Krisztusra kell építsük egész életünket, mert másképpen a világ szele minket is elsodor, tévútra vezet. Kérjük a Fiút segítsen bennünket, hogy megatáljuk a célunkat, és lehetőleg ne mások mondják meg ki az okosabb, ügyesebb, mert mukája alapján kellene mindenkit megítélni.  

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom