> Aki értem és az evangéliumért - Imalánc.ro
 
30. május, 2023Igehirdetések Aki értem és az evangéliumért bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A gazdag ifjúval folytatott beszélgetés után Péter apostol megszólalt, és ezt mondta Jézusnak:

Közösséget, amely Krisztus köré épül, és nem a családi kötelékek, rokoni szálak határozzák meg, hanem a közös hit, a közös ima, a közös cél. Ez a közösség jelentené a legszebb jutalmat a tanítványok számára.

„Nézd, mi mindent elhagytunk, és követtünk téged.”

Jézus így válaszolt: „Bizony mondom nektek, mindenki, aki értem és az evangéliumért elhagyja otthonát, testvéreit, anyját, apját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap; most, ezen a világon otthont, testvért, anyát, apát, gyermeket és földet – bár üldözések közepette –, az eljövendő világban pedig örök életet.

Sokan lesznek az elsőkből utolsók, az utolsókból pedig elsők.”

Márk Evangéliuma 10, 28-31

Valamilyen módon minket is foglalkoztatnak azok a kérdések amelyek a jövőnk biztonságára vonatkoznak.

Vajon még időszerű-e Krisztusnak a követése? Milyen konkrét garanciákat kapunk a teljes lemondásunk fejébe?

Lehet egyáltalán garanciákat követelni, anélkül hogy ne csorbulna a hivatás önzetlensége, feltétel nélkülisége?

Mivel emberek vagyunk minket is foglalkoztat a Krisztus követéséért járó jutalom, kielégítés. Léteznek-e olyan élő krisztusi közösségek, amelyek hatékonyan pótolják a krisztuskövetők család utáni legmélyebb természetes vágyát? Ezeknek a közösségeknek a kialakítása időt és sok energiát igényelnek. Hiszen elsősorban Krisztus köré kell felépüljenek, működjenek.

Jézus a válaszában egy másfajta családi közösséget ígér meg követőinek. Olyan közösséget, amely Krisztus köré épül, és nem a családi kötelékek, rokoni szálak határozzák meg, hanem a közös hit, a közös ima, a közös cél. Ez a közösség jelentené a legszebb jutalmat a tanítványok számára.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom