28. június, 2020Igehirdetések Aki az igazat befogadja, mert igaz, az az igaznak jutalmát kapja bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak: Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám. Aki nem veszi föl a keresztjét és nem követ engem, nem méltó hozzám. Aki megtalálja életét, elveszíti azt, de aki értem elveszíti életét, megtalálja azt.

   Aki titeket befogad, engem fogad be, és aki engem befogad, azt fogadja be, aki engem küldött. Aki befogadja a prófétát, mert próféta, az a próféta jutalmát kapja. És aki az igazat befogadja, mert igaz, az az igaznak jutalmát kapja.

   S ha valaki csak egy pohár friss vizet ad is e legkisebbek egyikének azért, mert az én tanítványom, bizony mondom nektek, nem marad el a jutalma.

                                                          Máté Evangéliuma 10, 37-42

   Vajon Isten féltékeny Isten? Jézus beszédéből első hallásra ezt szűrjük ki. Valóban jobban kell Őt szeretni szüleinknél, gyermekeinknél? A keresztény ember tudja azt: ahhoz, hogy gyermekei boldogok legyenek az életben Istennek kell nevelje őket. A főparancs is első helyre helyezi az Isten-szeretetet. Ez nem jelenti azt, hogy a második része kevésbé fontos, hanem inkább azt, hogy ha Istent mindenkinél jobban szeretjük, akkor embertársainkat is helyesen fogjuk szeretni.

   Jézus is tapasztalt különféle elutasítást az életében, de nem tört meg, hanem tovább folytatta küldetését. ha a saját életünkben is elutasítást tapasztalunk azért nem az Isten vonható felelőségre, hanem inkább a neveltetésünk, az Istenről alkotott hamis képünk. Főleg akkor tapasztaljuk meg Isten részéről az elutasítottságot, amikor szerencsételenség ér bennünket. Ilyenkor Istent vonjuk felelősségre, mert nem akadályozta meg a bajt. Az életünk nem mennyország, hanem a jó és a rossz keveréke.

   Ferenc pápa a következőket mondta a karkkói ifjúsági világtalálkozón: Van amikor valós félelmet érzünk és ez a sokk sajgatásához hasonlítható. Ez a sokk azonban lehetőség arra, hogy felülmúljuk önmagunkat. Az élet tele van sebhelyekkel. Az emberi bölcsesség abban áll, hogy tovább tudjuk vinni az élet szép és rossz dolgait. Olyan mint egy mérkőzés: vagy te győzöd le az életet, vagy az élet győz le téged. Az előbbi sokkal jobb.

   Az ószövetségben Dávid király tapasztalta meg a legtöbb elutasítást, főleg családtagjai részéről, viszont soha nem tört meg. A titka hét lépésben érhető nyomon: minden helyzetben tudott Istenben bízni, mindig dicsérte az Urat, kapcsolatban maradt Isten ígéreteivel, szavaival, tiszta lelkiismeretre törekedett, megbocsátott ellenségeinek, imádkozott értük és önmagát helyesen szerette (helyén volt a szíve és az esze).

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…