> Akarom! Tisztulj meg! - Imalánc.ro
 
13. január, 2022Igehirdetések Akarom! Tisztulj meg! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben egy leprás jött Jézushoz. Térdre borult előtte, és így kérlelte: „Ha akarod, te megtisztíthatsz engem!” Jézusnak megesett rajta a szíve. Kinyújtotta kezét, megérintette, és azt mondta neki: „Akarom! Tisztulj meg!” Erre rögtön elmúlt a leprája, és megtisztult.

Jézus szigorúan ráparancsolt, azonnal elküldte, és így szólt hozzá: „Nézd, senkinek se szólj erről, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak, és tisztulásodért ajánld fel a Mózes által rendelt áldozatot, bizonyságul nekik.”

Ő azonban, alighogy elment, mindenfelé hirdetni és híresztelni kezdte a dolgot. Emiatt Jézus nem mehetett többé nyilvánosan a városba, inkább távolabbi, elhagyatott helyeken tartózkodott. Mégis, mindenünnen özönlöttek hozzá az emberek.

Márk Evangéliuma 1, 40-45

Jézus csodái a gyógyítások és az ördögűzések körül forogtak. Egy olyan emberrel találkozik, akinek valamilyen bőrbetegsége volt, és nem a mai értelemben vet lepráról van szó. A leprás az imádkozó ember alakját veszi fel, térdre borul és imádkozva kéri a Mestert, hogy gyógyítsa meg. Egy ilyen betegségben szenvedő személy megérintésével a gyógyító orvos tisztátalanná tett magát. Jézus nem kerüli el ezt a kellemetlenséget, hanem vállalja a gyógyítással járó fertőzés kockázatát. Amit megérint az nyomban tisztává lesz.

Jézus nem rúgja fel a törvényeket, hiszen a beteget a papokhoz küldi. Őket illette meg a gyógyulás, megtisztulás megállapítása. A meggyógyult beteg azonban nem engedelmeskedik a tanácsnak, hanem híresztelni kezdi a történteket. Így az örömhír másokhoz is továbbjut. Cselekedetével felfedte a nagy nyilvánosság előtt Jézus Messiás voltát. Nem a titkolózáson van a hangsúly, hanem a betegség megszűnésének az igazolásán.

Az örömhír nem maradhat meg önmagában, hanem villámgyorsan terjed. A leprás meggyógyításának híre bejárja egész Galileát. Az általános híresztelés nem a jó hírekről szól, most azonban az ördögi kör megtörik, és a Megváltó érkezésének a ténye mindenkihez eljut.

A beteg valóban meggyógyult, mert kimozdult betegségének szűk világából és hirdetni kezdte az örömhírt. Ő is Jézus tanítványainak a sorát gazdagította. Az emberekkel megosztotta gyógyulásának csodálatos körülményeit. Ha egy súlyos betegségből meggyógyulunk, akkor elsősorban Istennek kell hálát adjunk, mert rajtunk is megnyilvánul Isten dicsősége.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom