19. október, 2020Igehirdetések Ahelyett hogy Istenben gazdagodnék bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Abban az időben amikor Jézus tanított, valaki megszólalt a sokaságból: „Mester, szólj testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget!” Ő így válaszolt neki: „Ember, ki hatalmazott fel engem, hogy bírátok legyek, és elosszam örökségteket?”

   Majd a tömeghez fordult: „Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete.”

   Példabeszédet is mondott nekik: „Egy gazdag embernek a földje bőséges termést hozott. Így okoskodott magában: »Mit tegyek? Nincs hová gyűjtenem a termésemet. Tudom már, mit teszek: lebontom csűreimet és nagyobbakat építek, oda gyűjtöm majd a termést és minden vagyonomat.

   Aztán majd elégedetten mondom magamnak: Ember, van elég vagyonod, eltart sok évig. Pihenj, egyél, igyál, és élvezd az életet!«

   Ám az Isten így szólt hozzá: »Esztelen, még az éjjel számon kérik tőled lelkedet. Kié lesz mindaz, amit szereztél?«

   Így jár az, aki kincset gyűjt magának, ahelyett hogy Istenben gazdagodnék!”

                                                      Lukács Evangéliuma 12, 13-21

   Jézusnak egy örökösödési vita ada az alkalmat egy újabb példabeszéd elmondására. A példabeszéd elsősorban a tanítványoknak szól. Benne felhívja a figyelmüket a kapzsiság veszélyeire. Ugyanakkor tisztáz egy helytelen megfontolást, miszerint a földi jóléttől függne az ember boldogsága, bővelkedése.

   Egyesek szerint az ember gazdagsága Isten ajándéka, amely lelki gazdagsággal is párosul. Ezt azonban cáfolni látszik a gazdagok olykor kapzsi, önmegvalósításra törekvő magatartása.

   Az esztelen gazdag, Lázár és a gazdag estéhez hasonlóan, a földi jólétben látja az örök boldogságot. Számára nincs más út a boldogság felé. Ez a fajta kizárólagos magatartás inkább bálványimádás, és nem Isten hatalmának és kegyelmének az elismerése.

    A földi kincsek csak annyiban segítik elő a lelki gazdagodást, ha az ember függetleníteni tudja magát ezektől. Másképpen lelki függőséget okoz, amely eltávolítja az embereket Isten szeretetétől.

   Az igazi gazdagság az Istenben való gazdagságban rejlik. Minden másfajta gazdagság csak hamis utánzata az igazi bővelkedésnek. Azt a látszatott kelti a személyben, hogy biztonságban van az élete. Ezek hiányában azonban ez a hamis illúzió hamar elillan.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…