12. október, 2021Igehirdetések Adjátok inkább oda a rászorulóknak bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egyik beszéde alkalmával meghívta Jézust egy farizeus, hogy étkezzék nála. Ő el is ment, és asztalhoz telepedett.

Amikor a farizeus látta, hogy Jézus étkezés előtt nem mosott kezet, megütközött rajta. Az Úr ekkor így szólt hozzá: „Ti, farizeusok, tisztán tartjátok ugyan a pohár és a tál külsejét, de belül tele vagytok rablással és gonoszsággal.

Esztelenek! Hát nem az alkotta a belsőt, aki a külsőt is? Adjátok inkább oda a rászorulóknak azt, amitek van, és akkor majd mindjárt tiszták lesztek egészen!”

Lukács Evangéliuma 11,37-41

   A mai evangéliumban a szegények iránti aggódás figyelhető meg. Jézus szakít az ősök hagyományával, étkezés előtt nem végezni el a szokásos tisztasági eljárást. A farizeus házánál átlát a vendéglátós gondolatain, megdöbbenését látva tanítani kezd a lelki tisztaságról, amely szerinte minden rituális tisztaságnál fontosabb.
   Isten teremtette az embert és arra hívta meg, hogy vállaljon szolidaritást az elesettekkel. Jézus szerint az irgalmasság cselekedetei minden elégő és engesztelő áldozatnál fontosabbak. Jézust bántja, hogy bizonyos személyek és csoportok vallásossága külsőségekben merült ki.
   A hangsúlyeltolódás miatt nem tudtak a lényegesre figyelni. Velünk is megeshet, hogy bizonyos szertartásokat, vallásos szokásokat fontosabbnak tartunk,mint a mellettünk élő emberek szükségeit. Fontosak a szertartások, de soha nem helyettesíthetik a szeretetszolgálatot, az irgalmasság cselekedeteit.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…