> A szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától… - Imalánc.ro
 
23. július, 2022Igehirdetések A szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától… bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Én vagyok az igazi szőlőtő, Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt bennem, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz, megtisztítja, hogy még többet teremjen.

   Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz. Mert nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elégetik. Ha bennem maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor bármit akartok, kérjétek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és tanítványaim lesztek.

   János Evangéliuma 15, 1-8

   Ahhoz, hogy megmaradjunk igazi keresztényeknek szükségünk van egy szeretet-tankra. Jézus jól ismeri az emberi lélek szükségleteit. Ezeket csakis egy nagyobb szeretet, egy erősebb szeretet-forrás tudja kielégíteni. A szentírás gyakran Izraelt Isten szőlőseként mutatja be.

   A próféta által a nagypénteki improperiában panaszkodik az Úr hogy annak ellenére, hogy jó szőlőt ültetett, mégis savanyú szőlőt termet. A szőlőtő annak a fontosságát akarja kihangsúlyozni, hogy Krisztus jelenléte, kegyelme nélkül nincs igazi keresztény lét. Csakis úgy fejlődhetünk lelkileg, ha állandó kapcsolatban maradunk a kegyelem Mesterével. Másképpen saját szeszélyeinknek, kúsza vágyainknak leszünk az áldozatai. Nélküle nem lehetünk termékenyek az élet semmilyen területén.

   Pontosan ezért gondoskodnunk kell arról, hogy a szőlővesszőkhöz hasonlóan Belőle táplálkozzunk. Másképpen nem hozhatunk tartós eredményeket. Csak szélmalomharcot vívunk a világ kísértései ellen. Segítségével azonban megtalálhatjuk lelkünk tartós békéjét.

   Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom