> A legfőbb parancs a törvényben - Imalánc.ro
 
27. június, 2022Igehirdetések A legfőbb parancs a törvényben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben amikor a farizeusok meghallották, hogy Jézus hogyan hallgattatta el a szadduceusokat, köréje gyűltek és egyikük, egy törvénytudó alattomos szándékkal a következő kérdést tette fel neki: „Mester, melyik a legfőbb parancs a törvényben?”

Jézus így válaszolt: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel és egész értelmeddel. Ez az első és legfőbb parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. E két parancson nyugszik az egész törvény és a próféták.”

Máté Evangéliuma 22, 34-40

János első levelében egy kérdést találunk a főparancsolattal kapcsolatban: “Ha valaki azt állítja, hogy: „Szeretem az Istent”, de testvérét gyűlöli, az hazug. Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, nem szeretheti az Istent sem, akit nem lát” (1 Jn 4, 20). Jézus az írástudónak összefoglalja a legfontosabb törvényt és felvázolja a főparancsolat lényegét.

A főparancsolat elsősorban Istent helyezi az élet középpontjába. Nem kérdőjelezi meg Isten előjogát, de kiegészíti azt az embertársa vonatkozó paranccsal. Jézus frappáns válaszát nem lehet kétségbe vonni. Magába foglalja a Törvény elsődleges kiváltságosát és a teremtés koronáját.

Nem tudjuk mennyire volt őszinte a törvénytudó kérdése, de a helyzetet Jézus a saját javára fordította. Ugyanakkor felhívta a figyelmét a hallgatóságának arra, hogy az egyszerű emberek megvetése, ilyentén cinikus kijátszása még Istennek sem tetszik. Nem tudjuk, hogy válaszával milyen hatást váltott ki a kérdezőjéből, de a válasza fellebezhetetlen volt.

Jézus válaszoló igyekezetében gyakran kérdéseket tett fel. Olyan kérdéseket, amelyek felforgatták a kérdező előítéleteit, látszólagos tudatlanságát. A válaszaiból derült ki, hogy nem egy egyszerű ácsnak a fiáról volt szó, hanem egy igazi lelki mesterről, aki mindig a helyzet magaslatán állt.

Az emberiség egyik nehéz problémáját ma is a főparancsolat gyakorlatba átültetése jelenti. Könnyebb egy magunk által elképzelt Istennek hódolni, mint annak, amely megköveteli tőlünk minden ember szeretetét, és a mindenkori megbocsátást.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…