25. szeptember, 2015Ismeretterjesztés Márton Áron – A keresztény ember a világban él, s ott a világban, kell Isten országának építésén dolgoznia bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Imalánc Márton Áron boldoggá avatásáért,
kilencedik imaalkalom – 4.Rész – 2015. szeptember 10.
– Gyulafehérvár – Szent Mihály Székesegyház –

   Az egyház a világi híveket nem a papok kisegítésére szánja és neveli elsősorban, hanem keresztényeknek.

A keresztény ember a világban él, a világ dolgaival foglalkozik, s ott a világban, foglalkozása által és állapotbeli kötelességeinek lehető legjobb teljesítésével kell Isten országának építésén dolgoznia.

   Nem neveli át új foglalkozásra, nem szándékozik természetes környezetükből kiemelni, hanem azt várja tőlük, hogy Isten előtti felelősségük tudatában jó szakemberek, lelkiismeretes kutatók, tudósok, művészek, politikusok, orvosok, mérnökök, nevelők, tisztviselők, munkások legyenek, ugyanakkor hűséges házastársak, példás szülők, kötelességtudó állampolgárok, a társadalom békés és igazságszerető tagjai, népünk és az Egyház hűséges fiai, ott, ahová őket az élet állítja.

   Itt és így lesznek a világban Krisztus tanúi. Az apostolkodás tartalma a keresztény élet és viselkedés, a keresztény embernek ez a kötelessége minden helyzetben, ahol az élete zajlik: a családban, a közéletben, mint házastársnak és szülőnek, mint rokonnak és szomszédnak, mint népe fiának és állampolgárnak, mint sport-kedvelőnek és a művészet művelőjének.

   Az emberi élet bármely szektora az üdvösség előmozdítója vagy akadálya lehet. A keresztény magatartás ezért olyan jelentős. A keresztény ember a világban él, a világ dolgaival foglalkozik, s ott a világban, foglalkozása által és állapotbeli kötelességeinek lehető legjobb teljesítésével kell Isten országának építésén dolgoznia.

– részlet Márton Áron püspök kéziratából –
– A keresztény ember feladata a világban –
– Érseki Palota – Márton Áron Múzeum Gyulafehérvár –

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…