22. április, 2021Igehirdetések A kenyér, amelyet adni fogok, az én testem a világ életéért bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   A kenyérszaporítás utáni napon Jézus így szólt a sokasághoz: „Senki sem jöhet hozzám, ha nem vonzza az Atya, aki küldött engem. Én feltámasztom őt az utolsó napon.

A prófétáknál ezt olvassuk: »Mindnyájan Isten tanítványai lesznek.« Mindaz, aki hallgat az Atyára, és tanul tőle, hozzám jön. Nem mintha az Atyát látta volna valaki. Csak aki Istentől való, az látta az Atyát. Bizony, bizony, mondom nektek: Aki hisz bennem, annak örök élete van.

   Én vagyok az élet kenyere. Atyáitok mannát ettek a pusztában, és mégis meghaltak. Itt a mennyből alászállott kenyér, hogy aki eszik belőle, meg ne haljon. Én vagyok a mennyből alászállott élő kenyér. Aki e kenyérből eszik, örökké él. A kenyér, amelyet adni fogok, az én testem a világ életéért.”

                             János Evangéliuma 6, 44-51

   Jézus tanításának ismerete nélkül hiányos lenne az Istenről szóló tudásunk. Jézus és az Atya kölcsönösen mutatják be egymást az emberiségnek. Az Atya vonzása nélkül, illetve a hit nélkül nem érdekelne minket Jézus élete és nyilvános működése, Őt is a történelem egyik vallás alapítójaként tartanánk számon. Az ember arra tart, amerre tekint, ami érdekli, ami vonza. Az Atya elsődleges vonzása, megérintése nélkül hidegen hagyna minket Jézus tanítása. Jézus a hitet összekapcsolja az örök élettel. A hit legfőbb alanya Isten és az Ő küldötte Jézus. Az utolsó vers áttér az élet kenyerének a tárgyalására, amely bevezeti Jézus meghatározását az eukarisztiáról. Újra megismétli az atyák pusztai manna-tapasztalatának az alapgonolatát: ettek, és mégis meghaltak. Az élet kenyerénél pontosan fordítva van: esznek, és örök életük van.

   Jézus újdonsága, hogy nem egy anyagi valóság adja meg az örök életet az embereknek, hanem testének az élet kenyereként való elfogadása. A manna csak egy olyan szimbólum, amely nem elégséges ahhoz, hogy megjelenítse azt, amiről Jézus tanít. Az Ő testének a valósága természetfeletti valóságot rejt magában. Ez a rejtettség csak azoknak lesz nyilvánvaló, akik hisznek. Ahogyan Istent senki sem látta, úgy az oltáriszentségben sem látja meg szabad szemmel senki Jézust. Ezt a rejtett valóságot csak a hit által tudjuk elfogadni, megtapasztalni.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…