> A búzaszentelés - Imalánc.ro
 
26. április, 2022Ismeretterjesztés A búzaszentelés bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   A vetések megáldásának szertartása, amelyet a katolikus egyház Szent Márk napján, április 25-én vagy az azt követő vasárnap végez. A búzaszentelés a római szokásokból gyökerezik. Az életnek is nevezett búza a magyarság egyik legfontosabb gabonanövénye volt. A vele kapcsolatos munkákhoz különös hiedelmek kötődtek. Megszentelték a földből éppen kikelő búzát, hogy nyárra bő termést hozzon.

   A néphit, mint minden más szentelménynek, a megszentelt búzaszálaknak is különös erőt tulajdonított. Ugyanis szokásban volt, hogy búzaszenteléskor a templomi zászlókra és a körmeneti keresztre búzakoszorút kötöttek , a szentelt búzából mindenki tépett egy-egy szálat, és a férfiak a kalapjuk mellé tűzték, az asszonyok imakönyvükbe préselték.

   A búzaszentelés szertartása :

   A négy fő égtáj felé fordulva a plébános felolvassa az evangéliumot; észak felé fordulva a gonosz lélek ártó hatalma ellen szólt az ima; kelet felé fordulva azért fohászkodik, hogy áldja meg az Úr a kezdetet és a vetést; dél felé fordulva az imaszándék , hogy a déli nap melege érlelje meg a föld gyümölcseit; végül nyugat felé fordulva , hogy a megnyugvás örömét és a célhoz érkezés kegyelmét is elnyerjük.

Forrás: Magyar Kurír