> Uram, Uram! Nyiss ajtót nekünk! - Imalánc.ro
 
18. január, 2023Igehirdetések Uram, Uram! Nyiss ajtót nekünk! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak:

Az olaj a jócselekedeteket jelképezi, amelyeket életünk során teszünk. A balgák az utolsó pillanatra hagyják a jócselekedeteket. A balgákon senki sem tud segíteni, mert későn ébrednek fel. Nincs idejük bepótolni az évek hosszú során elmulasztott jócselekedeteket. Ehhez idő és kitartás kell. Csak a hűségesek és a következetes személyek tudják ezt a szintet elérni.

A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz. Késett a vőlegény, s ők mind elálmosodtak és elaludtak. Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás hangzott: „Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!” Erre a szüzek mindnyájan fölébredtek és felszították lámpásaikat. A balgák kérték az okosakat: „Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!” Az okosak ezt válaszolták: „Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen. Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!” Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre; az ajtó pedig bezárult. Később megérkezett a többi szűz is. Így szóltak: „Uram, Uram! Nyiss ajtót nekünk!” De ő így válaszolt: „Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket!”
Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát!

Máté Evangéliuma 25, 1-13

A szűzek példabeszéde elfogultan előre megbélyegezi a szűzeket és két csoportra osztja őket. Csak a példabeszéd végén értjük meg, hogy miért nevezi az egyik csoportot balgáknak, a másikat okosoknak. Jézus a követőit mindig bölcsességre utasítja. Isten országa nem a buták, ostobák országa, hanem az élelmes, és éber személyeké.

Az olaj a jócselekedeteket jelképezi, amelyeket életünk során teszünk. A balgák az utolsó pillanatra hagyják a jócselekedeteket, nem számolnak azzal, hogy ez mindig egy hamis taktika, csak a simliseknek, a csalóknak válik be, de nem a bölcseknek, akik mindig előrelátóak, körültekintőek.

A balgákon senki sem tud segíteni, mert későn ébrednek fel. Nincs idejük bepótolni az évek hosszú során elmulasztott jócselekedeteket. Ehhez idő és kitartás kell. Csak a hűségesek és a következetes személyek tudják ezt a szintet elérni.

Életünk során rengeteg alkalom adódik, hogy jót tegyünk. Szent Ágoston a szentírás nyomán leegyszerűsíti ezeknek a mértékét: egy pohár vízzel is meg lehet szerezni az üdvösséget. Nem a tett nagysága, hanem a szándék dönti el a jótett mértékét. Kalkuttai Szent Teréz elve is azt tartja, hogy nem nagy cselekedeteket kell felmutatni, hanem kis cselekedeteket nagy szívvel. A virrasztás mindig időszerű, mert nem tudjuk a mi vőlegényük, Krisztus megérkezésének pontos idejét.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…