> Még a tisztátalan lelkeknek is parancsol - Imalánc.ro
 
11. január, 2022Igehirdetések Még a tisztátalan lelkeknek is parancsol bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Kafarnaum városában Jézus egy szombaton bement a kafarnaumi zsinagógába, és tanított. Mindenki nagyon csodálkozott tanításán, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók.

 

 A zsinagógában volt egy ember, akit megszállt a tisztátalan lélek, így kiáltozott: „Mi közünk egymáshoz, názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elpusztíts minket? Tudom, ki vagy: az Isten Szentje!”

   Jézus ráparancsolt: „Hallgass el, és menj ki belőle!” A tisztátalan lélek erre összevissza rángatta az embert, aztán nagy kiáltással kiment belőle.
Mindenki nagyon megdöbbent. Az emberek egymást kérdezgették: „Mi ez? Új tanítás, és milyen hatalmas! Még a tisztátalan lelkeknek is parancsol, és azok engedelmeskednek neki!” El is terjedt a híre hamarosan Galilea egész vidékén.

Márk Evangéliuma 1,21-28

   Jézus rendkívüli erővel rendelkezett. Az ördögűzési képessége rámutat arra, hogy általa elérkezett az Isten országa. Nemcsak ez emberek, hanem a gonosz lelkek is csodálkoznak hatalmán. Az emberek a zsinagógába imádkozni mentek, illetve az istentiszteleteken vettek részt. Az imának is ördögűző hatása van, akkor hogyan szállhatott meg valakit a zsinagógában a gonosz lélek? Mindez azért történt, hogy megnyilvánuljon felette Jézus hatalma.

A tisztátalan lélek nem akar engedelmeskedni a parancsnak, szinte erőszakos, keményen ellenáll, de nem tud érvényesülni. Jézus istenségét ördögűzéssel igazolja. Ő Isten Szentje, aki nem tűri el a gonosz jelenlétét, működését. Ahol Isten Szentje megjelenik, ott a gonosz lelkek is engedelmeskednek neki. Krisztus keresztáldozatával eltörölt minden bűnt, megtörte a sátán hatalmát az emberiség felett.

Az örömhír az ördögűzésnek köszönhetően ellenállhatatlanul terjed. Senki sem tudta megmagyarázni, honnan származott Krisztus hatalma. Az imának ma is döntő szerepe van a gonosz elleni küzdelemben. Szent II. János Pál pápa a rózsafüzér imádságát ajánlotta mindazoknak, akik a gonosz lélek kísértései miatt szenvednek. Az ima olyan fegyver, amely a gonosz hatalmát is megtöri. Pontosan ezért fontos, hogy az ima keresztény életünkben a legelső helyet foglalja el.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom