4. szeptember, 2021Igehirdetések Az Emberfia ura a szombatnak is bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Amikor Jézus Galileában tanított, az egyik szombaton vetések között járt. Tanítványai tépdesni kezdték a kalászokat, és kezükkel morzsolgatva eszegették.

Néhány farizeus rájuk szólt: „Miért tesztek olyant, ami szombaton tilos?”

Jézus válaszolt nekik: „Nem olvastátok, mit tett Dávid, amikor társaival együtt éhezett? Bement az Isten házába, fogta a szent kenyereket, evett, és adott belőlük a többieknek is; pedig azokat csak a papoknak lett volna szabad megenniük.”

Majd hozzátette: „Az Emberfia ura a szombatnak is.”

Lukács Evangéliuma 6,1-5

Jézus személye fontosabb a szombatnál is. Ugyanakkor a szombatnak az ünnepe van az emberekért, és nem fordítva. Egyházunk Jézus feltámadása napján tartja meg az Úr napját. A magyar vasárnap szavunk az Úr napjához kapcsolódó vásárra utal.

Jézus hasonlata nem erőteljes, mert Dávid király nem szombati napon evett az áldozatra szánt kenyerekből, és nem tiltott napon végzett munkatilalomról van szó, hanem a tiltott eledel fogyasztásáról. Jézus felhatalmazta a követőit arra, hogy a szombati rendelkezéseket elhanyagolják. Ha a szombat alárendelt Jézusnak, és követőinek, akkor a Törvény is.

A farizeusok nem tudtak megszabadulni a szombati Törvény merev előírásaitól. Számukra fontosabb volt a szombatnál a Törvény betű szerinti betartása. Jézus szakított az ősök hagyományaival, és egy új életet indított el, amelynek a nyolc boldogság lett a mérvadója.

Amilyen a vasárnapod, olyan az utolsó napod – szokták mondogatni az egyszerű emberek. A vasárnapi misén való részvételi kötelezettség annyiban szolgálja az emberek üdvösségét, amennyiben nem egy előírásnak a teljesítéséről szól, hanem szívből jövő istentisztelet.

Isten gyermekeinek a közös áldozatbemutatása, ahol valóban találkozás jön létre a közösség tagjai és Isten között. A szentmiseáldozatot bemutató pap nem csak a maga nevében mutatja be az áldozatot, hanem az egész ünneplő közösség nevében. Ünnepeljük vasárnapjainkat tevékenyen és örömmel!

„Ezért Fiad halálának és feltámadásának emlékét ünnepelve, felajánljuk neked, Istenünk, az élet kenyerét és az üdvösség kelyhét, és hálát adunk, mert arra méltattál minket, hogy színed előtt állhatunk és szolgálhatunk neked.” (részlet a II.eukarisztikus imából)

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…