21. július, 2021Igehirdetések Oktatta őket bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben Jézus elment hazulról és leült a Genezáreti-tó partján. Hatalmas tömeg gyűlt össze, ezért beült egy csónakba, a tömeg pedig ott állt a parton. Ekkor példabeszédekben sok mindenre oktatta őket:

     „Íme, kiment a magvető vetni. Amint vetett, némely szem az útszélre esett. Jöttek az ég madarai, és ezeket mind megették. Némely szem kövek közé esett, ahol nem volt elég termőföld. Ezek hamar kikeltek, hisz nem volt mély a föld.

    Majd amikor a nap fölkelt és forrón tűzött, kiégtek, mert nem volt gyökerük. Voltak szemek, amelyek tövisek közé estek, és amikor nőni kezdtek, a tövisek elfojtották őket. De a többi szem jó földbe hullott, és termést hozott: az egyik százszorosat, a másik hatvanszorosat, a harmadik harmincszorosat.

    Akinek füle van a hallásra, hallja meg!”

Máté Evangéliuma 13, 1-9

   Ebben a példabeszédében Jézus arról a lehetőségről tanít, amely mindannyiunk lelkében el van rejtve. A mag a lelkünket is jelezheti, amely nyitott, illetve zárt Isten igéjének a befogadására. A tanítás a bárkából hangzik el, amely nem egy statikus, hanem egy dinamikus kép. A bárkából lehetett látni a Genezáreti-tó part menti szántóföldeket. Olyan képet használ, amely a hétköznapi ember számára is mindig elérhető volt.

   Ennek a példabeszédnek megvan a saját magyarázata. Maté evangélista értelmezésében a mag Isten országa. Ez nem egyenletesen terjed, hanem fokozatosan, hiszen nem egyszerre fogadják be, és nem egyszerre jut el az emberi szívekbe. Bizonyos életkörülmények segíthetik, illetve gátolhatják Isten országának a terjedését, hiszen a mag sem egyenletesen szóródik szét a szántóföldön.

   Néha nálunk is süket fülekre talál Isten igéje, azaz Krisztus éltető szava. Nem azt halljuk meg, amit szeretnénk, illetve nem a kedvünk szerinti Isten üzenete. Ilyenkor felül kell vizsgáljuk saját szempontjainkat, mi az ami akadályozza Isten igéjének a befogadását? Lehet egy megkötöttség, saját illuziónknak a keresése, vagy a saját kedvezőtlen körülményeinkre fogjuk annak megrekedését.

   Isten a magokban rejtette el az élet lényegét. Isten igéje olyan erős, hogy képes bárkit megváltoztatni. Jézust nem a mezők, a parcellák érdekelték, hanem az ember szívének a szántóföldje, amely gyakran sívárabb, szárazabb, mint saját hazájának a talaja. Ezt szeretné felszántani szeretetének ekéjével, meglágyítani gyöngéd érintésével.

   Életünket nemcsak a körülményeink diktálják, hanem Isten segítő kegyelme, amely mindig a rendelkezésünkre áll, ha élni tudunk ezzel a lehetőséggel. Isten szeretné, hogy termékenyek legyünk, ne száraz, köves, bogáncsos talajon mozogjunk, hanem élettel teli, termékeny talajon. 

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom