22. február, 2021Igehirdetések Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Abban az időben amikor Jézus Fülöp Cezáreájának vidékére ért, megkérdezte tanítványaitól: „Kinek tartják az emberek az Emberfiát?” Ezt válaszolták: „Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, mások Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának.”

   Ő tovább kérdezte őket: „Hát ti, kinek tartotok engem?” Simon Péter válaszolt: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.” Erre Jézus azt mondta neki: „Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert nem a test és a vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám.

   Ezért mondom neked, hogy te Péter vagy, és én erre a sziklára építem Egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait: Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is, és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is.”

                                         Máté Evangéliuma 16, 13-19

   Péternek lenni erőt, kősziklát, bátorságot jelent. Simon Péter Jónás fia egy kis város melletti tengerben dolgozott halászként. Jézus halászás közben szólította meg őt. Akkor még nem sejtette, hogy ő lesz, aki testvéreit később meg fogja erősíteni a hitben.

   Jézus Péter életének a legfontosabb kérdését teszi fel: kinek tartja a Mestert? Ki számára Jézus? Péter válasza egy letisztult képet mutat be Jézusról. Nem saját ügyességének köszönheti, hogy felismerte Jézusban az Isten fiát. Nem a vér és nem a test nyilatkoztta ki neki, hanem a mennyei Atya. De mikor történt ez? Mikor súgta meg neki Isten a választ? Életének apró eseményeiben már-már felcsillant Isten közelsége, a meghívás-történetek, apró bukdácsolásai mind előkészítették hitének a bizonyosságát. Vajon Péter teljesen megváltozott, levetkőzte gyengeségeit, hibáit? Csaki Krisztus kegyelme által érhette el a szentségi élet ezen magaslatát. Kegyelem nélkül csak egy egyszerű halász maradt volna, aki csak hétköznapi céljaiért küzdött volna tovább.

   Valaki megérintette a szívét, megszólította és kihozta belőle a legtöbbet, a legjobbat. Mi is csak Krisztus által juthatunk el erre a magaslatra.

   Péter valóban követte Krisztust nemcsak tanítsásában, hanem cselekedeteiben is, egészen a kereszthalálig. Így teljesedett be Krisztus tanítványaira vonatkozó jövendölése: senki sem lehet nagyobb Mesterénél.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…