1. november, 2018Igehirdetések No comments

   Abban az időben: Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket:

„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.
Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek.
Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak.
Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.
Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.
Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa.
Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket.
Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben.”

                                                           Máté Evangéliuma 5,1-12a

   A nyolc boldogság a Jézusról szóló izajási próféciára épült. Ő lesz a szegények, gyászolók, éhezők felpártolója. A szegények nem jobbak a gazdagoknál, de Isten különös módon viseli gondjukat. Istent úgy képzelték el, mint egy keleti királyt, aki a gyengéket védelmezi.

   Máté az üldöztetést összeköti az igazsággal és a vértanúsággal. Egyeseket az igazságosságuk miatt üldöznek, másokat a hitük megvallása miatt. Még öt vonást emel ki: a szelídséget, a szomorúságot, az irgalmasságot, a tisztaságot és a békességet.

   A szelídek az alázatos lelkületű emberek, akik nem akarnak bosszút állni az ellenük vétkezőknek. A szomorúak azok az emberek, akik amiatt bánkódnak, hogy a gonosz uralkodik a földön. Az irgalmasok megbocsátanak mindenkinek, még az ellenségeiknek is. A békességszerzők a messiási erényeket birtokolják. A Messiás egyik legfontosabb küldetése a béke helyreállítása a Földön. A jutalmak csak a túlvilágban valósulnak meg.

   Jézus olyan párhuzamokat állít fel, amelyek idegenek a boldogság fogalmunkkal. Pontosan ezért a nyolc boldogság provokatív és olyan témát érint, amely mindenkit foglalkoztat. A keresztény számára a legnagyobb boldogság Istennel lenni egy örökkévalóságon át.

T. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…