15. július, 2019Igehirdetések Nem azért jöttem, hogy békét hozzak, hanem hogy kardot bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Abban az időben Jézus így szólt apostolaihoz:

   Ne gondoljátok, hogy azért jöttem a földre, hogy békét hozzak! Nem azért jöttem, hogy békét hozzak, hanem hogy kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam a fiút apjával, a leányt anyjával és a menyet anyósával. Saját háza népe lesz az ember ellensége.

   Aki atyját vagy anyját jobban szereti, mint engem, az nem méltó hozzám. Aki fiát vagy leányát jobban szereti, mint engem, az nem méltó hozzám. Aki nem veszi föl keresztjét, és nem követ engem, az nem méltó hozzám. Aki meg akarja találni életét, elveszíti azt; de aki érettem elveszíti életét, megtalálja azt.

   Aki titeket befogad, engem fogad be; aki pedig engem befogad, azt fogadja be, aki engem küldött. Aki prófétát fogad be azért, mert próféta, az a próféta jutalmát kapja.

   Aki igaz embert fogad be azért, mert igaz ember, az az igaznak jutalmában részesül. Aki pedig csak egy pohár friss vizet is ad inni egynek a legkisebbek közül, mert az az én tanítványom – bizony, mondom nektek: nem marad el a jutalma.

   Amikor Jézus befejezte tizenkét tanítványa oktatását, továbbindult, hogy tanítson, és hirdesse Isten országának örömhírét a környékbeli városokban.

                                                            Máté Evangéliuma 10, 34 – 11, 1

   A kard nem egy Jézus által kívánt lázadásnak a jelképe, hanem a saját és a tanítványok küldetése körül kialakult feszültséget jelképezi. A tanítványság látszólagos békével jár. Jézus békéje a hit harcát is jelenti. Nem a szülői és rokoni szeretet ellen szól, hanem a majmoló szeretetről, amely képtelen a személyes szabadságra. Szent Edit Stein átállt katolikusnak és zárdába vonult. Az édesanyja a következő szavakkal reagált: „az én hozzájárulásommal soha nem teheted meg ezt!” Erre Szent Edit Stein szinte lázadóan válaszolta: „Akkor megteszem anyám a te hozzájárulásod nélkül.” Sok más megtért keresztény család életében vita tárgyává lett a tanítványság.

   A tanítvány egy nagykövethez hasonlóan a megbízóját képviseli. A tanítványok Krisztust jelenítették meg a környezetükben. Az ő elutasításuk Jézus, a küldőjük elutasítását jelentette. A tanítvány úgy jelenik meg, mint Krisztus tanításának az örököse.

   A tanítványok és a tudatlanok iránt mutatott legapróbb jócselekedet is értékes lesz Jézus szemében. Nem a jócselekedetek nagysága, hanem a szívnek a nagysága fontos – mondta Kalkuttai Teréz anya. Ezek a cselekedetek lesznek a végső ítéletnek a mércéi. Krisztus megjelenése óta minden jócselekedet által érdemeket szerezhetünk Istennél. Főleg azoknak a jócselekedeteknek növekszik az értéke, amelyeket a szegények, a tudatlanok, a hitetlenek iránt tanúsítottunk, mert igazi apostolkodást jelentenek.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

 

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…