18. március, 2019Igehirdetések No comments

   A hegyi beszédében Jézus így szólt tanítványaihoz:

   „Legyetek irgalmasok, amint mennyei Atyátok is irgalmas. Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor titeket sem ítélnek el, Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is.”

                                                                         Lukács Evangéliuma 6, 36-38

   Lukács az anyagi javak igazságos elosztásáról ír. Isten nagylelkűségét semmilyen emberi adomány nem tudja felülmúlni. Az adakozás mértéke megfelel az adomny mértékével. Senki sem adhatja azt, amije nincs. Mindenki csak abból adhat, amije van. Ugyanígy van a lelkiekkel is, csak az tud igazán kedveskedni, aki gyakorolja és ajándékként fogadja a kedvességet. A javak elosztásának a témáját az irgalmasság témája bővíti ki. Isten nem csak a kegyelmek elosztásában, hanem az irgalmasságban is pazar. Nem bánja meg kegyelmi ajándékait. Aki ezt előzőleg már megtapasztalta, az nem tud mit kezdeni a kegyetlenséggel.

   Az irgalmasság első lépése, hogy irgalmasok vagyunk önmagunkkal. Sokszor azért, nem tudunk megbocsátani másoknak, mert még önmagunknak sem sikerült megbocsátani. Lukács evangéliumát átszövik az irgalmasság példabeszédei. Azt szeretné a olvasó közönségével megosztani, hogy Istent senki sem tudja felülmúlni az irgalmasságában. A tékozló fiú története rámutat Isten föltétel nélküli szeretetére. A megtérő bűnöst nem dorgálja meg, hanem újra felöltözteti korábbi méltóságába, sőt még nagyobb hatalmat ad neki.

   Szent Pál jól mondja, hogy mi mindannyian vétkeztünk és rászorulunk Isten irgalmasságára. Enélkül teljesen elveszítenénk Isten dicsőségét. (Rom 3,23)

   Szent XXIII. János pápa a börtönben felkereste a foglyokat, és elvitte nekik Isten irgalmasságát. Az egyik gyilkos nagyon el volt keseredve, megkérdezte tőle, hogy vajon Isten teljesen eltaszította magától. A jóságos pápa azt felelte neki, hogy Isten továbbra is szereti és gyermekeként néz rá.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…