30. november, 2018Igehirdetések No comments

   A Galileai-tenger mentén járva meglátott két testvért: Simont, akit Péternek is neveznek, és Andrást, a testvérét. Éppen hálót vetettek a tengerbe, mert halászok voltak. Így szólt hozzájuk: „Kövessetek engem, és én emberek halászává teszlek titeket!” Erre azok otthagyták hálóikat, és követték őt.

   Amint onnan továbbment, meglátott másik két testvért is: Zebedeus fiát, Jakabot és testvérét, Jánost. Apjukkal, Zebedeussal a hálóikat javították a csónakban. Őket is elhívta. Ők is otthagyták a csónakot és az apjukat, és követték őt.

                                                                           Máté Evangéliuma 4, 18-22

   Úgy a prófétáknak, mint az apostoljelölteknek az Úr meghívása meglepetésszerűen történt. Jeremiás ifjúságára hivatkozik, nem akarja vállalni a hivatását. Lassan azonban be kellett látnia azt, hogy nem kerülheti meg Istent. A hivatásban két fontos tényező működik közre. Az egyik Isten felszólítása, amely nem tűr kibúvókat, sokszor azonnali választ követel. A másik pedig a választás. Itt azonban elmarad az apostoljelöltek személyes álláspontjának a kifejetése. Jézus stílusa nagyon dinamikus, odamegy, ahol az emberek hétköznapi munkájukat végzik. Ismeri a nevüket, amely nem egy egészen elhanyagolható tényező. A jézusi felszólítást parancs, végül ígéret követi. Korábbi foglalkozásuk nevének felhasználásával nevezi meg az új küldetést. Egy új értelembe vett halászatról beszél, amely korántsem könnyebb, mint a régi. Az embereket nehezen lehet becserkészni Jézus ügyének a felvállalására, ezért a küldetéssel megadja a megfelelő kegyelmeket.

   Az új hivatás nem jelent könnyebb munkát a halászatnál. Hiszen miközben a halakat könnyebb becsalni a hálóba, addig az emberek nehezen hajlanak a felszólításra. A használt ige nemcsak a meghívást jelenti, hanem az üdvösségre szóló meghívást. Aki elfogadja Isten neki szánt tervét, annak már elkezdődik az Isten országa.

   A meghívottak teljesen elszakadtak a családjuktól. otthagyták munkájukat. Ez a radikalitás érhető nyomon a szerzetesek életében. Ők szinte a szabadságukról is lemondanak, csak Jézusnak szolgáljanak. Ez a fajta életpálya csak egyeseknek szól. Nem lehet mindenkiből lelkész vagy pap. Isten mindenkinek az adottságait és elemi vágyait veszi figyelembe, senkit nem tud kényszetíteni. A hivatás válasz Isten meghívására. Ezt könnyen vissza is lehet utasítani, de akkor tudni kell azt, hogy a felelősség egyedül az elutasítót terheli.

T. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…