14. március, 2019Igehirdetések No comments

   Kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek!

   Mert aki kér, az kap, aki keres, az talál, s aki zörget, annak ajtót nyitnak.

   Melyiketek ad fiának követ, amikor az kenyeret kér tőle? Vagy ha halat kér, ki ad neki kígyót?

   Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, akkor mennyivel inkább ad jót mennyei Atyátok azoknak, akik kérik.

   Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük! Ez a törvény és a próféták.

                                                   Máté Evangéliuma 7, 7-12

   Jézus három szóban fejezi ki az állandó imádság lépéseit: kérjetek, keressetek, zörgessetek (Mt 7, 7). Az ima fő célja Isten országának és az igazságnak a keresése. Enélkül üres szócsépléssé változik az egész. A keres szónak a héber megfelelője tanulmányozást, kutatást jelent. Ez a tanulmányozás elsősorban Isten Igéjére vonatkozik. Erre a keresésre Isten pozitív választ ad, Jézus ezt az atyasággal magyarázza meg. Aki Isten igéjének a tanulmányozásával foglalkozik az új kincsekre lel, olyan, mint a jó házigazda, “aki kincseiből újat és régit hoz elő” (Mt 13, 52b).

   Az imádságról szóló tanítását Jézus az aranyszabály elmondásával zárj le. Ez pozitívan közelíti meg a tetteinket, az új szabály szerint azt kell tegyük, amit szeretnénk, hogy mások velünk tegyenek. Ez az új szabály elsősorban pozitív meghatározást ad a másokkal való viszonyulásunknak, utána pedig cselekvésre serkent. Tettek nélkül nehezen lehet nyomon követni a hitet. Pontosan ezért kapcsolja össze Jézus az imádságot a jócselekedetekkel. Jócselekedetek nélkül az ima nem teremhet jó gyümölcsöt.

   Mi gyakran azt kérjük Istentől, hogy legyen meg az Ő akarata, és amikor az megtörténik, akkor meglepődve mondunk Neki ellen. Nem mi alakítjuk az imát, hanem az ima alakít bennünket. Imádkozás közben rájöhetünk olyan dolgokra is, amelyek kellemetlenek lehetnek számunkra, amikről nem szívesen szoktunk beszélgetni.

   Az imádságban fontos, hogy tudatosítsuk, Isten biztosan meghallgatja kérésünket, de lehetséges, hogy nem úgy teljesíti azt ahogyan mi szeretnénk. Ez még nem jelenti azt, hogy nem hallgatott meg minket. Az Atya szívesen hallgtaja Hozzá fohászkodó gyermekeit, csak találjon bennük hitet.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…