9. augusztus, 2018Igehirdetések No comments

   Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak:

   A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz. Késett a vőlegény, s ők mind elálmosodtak és elaludtak. Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás hangzott: „Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!”

   Erre a szűzek mindnyájan fölébredtek és felszították lámpásaikat. A balgák kérték az okosakat: „Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!” Az okosak ezt válaszolták: „Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen. Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!”

   Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre; az  ajtó pedig bezárult. Később megérkezett a többi szűz is. Így szóltak: „Uram, Uram! Nyiss ajtót nekünk!” De ő így válaszolt: „Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket!”

   Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát!

                                                                    Máté Evangéliuma 25, 1-13

   Jézus példabeszédeiben nagy szerepet kap a lakodalom képe. Az Énekek Énekében szereplő vőlegény és mennyasszonya közti szerepet a rabbik Istenre és népére  alkalmazták. Isten új népe, az Egyház. Az Egyház hasonlít a konkolyról szóló példabeszédben szereplő búzatáblához. Isten egészséges magokat vetett el, de  közéjük keveredett a konkoly. Az Egyházban is vannak tevékeny lelkületű emberek, és alvó lelkületű egyének. Az öt okos szűz az aktív tagokat jelképezi, akik nem hagyják magukat még akkor sem, amikor az Egyház vőlegénye, Krisztus késik. Ez a késés még több jócselekedetre sarkallja őket. Nem adják át magukat a kényelem  kísértésének, hanem Isten országának az építésén fáradoznak. A vőlegény marad egyetlen elégtételük. Nem foglalkoznak a világi dolgokkal, amelyek elterelhetnék figyelmüket Krisztus megérkezéséről. Jól tudják, hogy a mennyországba való bejutás, nem automatikusan történik, hanem állandó készenlétet feltételez. Várakozásuk cselekvő és kitartó. A balgák ezzel szemben hanyagul várakoznak. Szinte az az érzésünk, hogy nem is érdekli őket a vőlegény érkezése, csak hivatalból vannak jelen, de szívük, gondolataik máshol vannak. Ilyen felemásan nem lehet a vőlegénnyel találkozni, hiszen Őt nem szabad szemmel fogják felismerni, hanem a szívükkel.

   A nem sejtett órákban való érkezés növeli a várakozókban a feszültséget. Mivel nem tudják az érkezés pontos időpontját, ezért megoszlanak a várakozásban. Az okosak türelmesen várakoznak, a balgák szeretnék megrövidíteni ezt a nehezen múló időszakot. Valamilyen pótcselekményt találnak ki, azért hogy elüssék a várakozási időt. Ez a hanyag magatartás azonban saját kárukat okozza, mert elszalasztják a vőlegénnyel való egyetlen találkozás lehetőségét.

   Hogyan készülök Jézus második eljövetelére? Milyen kísértések születnek meg bennem a várakozással kapcsolatosan? Mi az ami eltereli a figyelmemet a várakozásról?

T. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

 

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…