19. február, 2019Igehirdetések No comments

   A tanítványok egy alkalommal áthajóztak a Genezáreti-tavon. Elfelejtettek kenyeret vinni magukkal, és csak egy kenyerük volt a bárkában. Jézus a lelkükre kötötte: „Vigyázzatok! Óvakodjatok a farizeusok és Heródes kovászától!”

   Ők egymásközt arról beszélgettek, hogy nem hoztak magukkal kenyeret. Jézus észrevette, és így szólt: „Mit tanakodtok azon, hogy nincs kenyeretek? Még most sem értitek, és nem fogjátok föl? Még mindig érzéketlen a szívetek? Van szemetek, és nem láttok? Van fületek, és nem hallotok? Nem emlékeztek arra, hogy amikor öt kenyeret megtörtem ötezer embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek össze?” Azt válaszolták: „Tizenkettőt.”

   „És amikor hetet törtem meg négyezer embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek össze?” Azt felelték: „Hetet.”

   Erre újra megjegyezte: „Hogyan lehet, hogy még mindig nem értitek?”

                                                         Márk Evangéliuma 8,14-21

   Húsvétkor az evangéliumi előtti versben a következő szöveget szoktuk énekelni: “Így tehát üljünk lakomát a romlatlan őszinteség és az igazság kovásztalan kenyerével”. A kovásztalan kenyér a farizeusok kovászának az ellentéte. A kovásztalan kenyér a tisztát, a sértetlent, a valódit jelképezi. Az apostolokhoz hasonlóan mi is be kellene fogadjuk a feltámadás valódiságát és az igazság képét. A feltámadás érintkezésben akar hozni azzal a sértelen képpel, amelyet Isten rólunk alkotott. Ha ezzel érintkezésbe kerülünk, akkor nincs szükségünk erősítésre környezetünk részéről, egyenesen járhatunk életünk útján.

   Az apostolok nem értették Jézus kenyérszaporításának fizikai és természetfeletti valóságát. Még mindig az elégtelen eledel miatt aggódtak. Olyan szinten voltak, mint a farizeusok, akik csodát követeltek. Nem értették meg, hogy Jézus számára nincsenek lehetetlen helyzetek. Jézus Ezekiel prófétát idézi: “van szemük, de nem látnak, van fülük, de nem hallanak”. Az eseményeket visszacsatolja a süketnéma meggyógyításához. Ott világosan kiderüt, hogy képes a vakok látását visszaadni, képes a süket hallását visszaadni. Itt nem testi fogyatékosságról van szó, hanem annak a képességnek a hiányáról, hogy valaki lásson a látszaton túlra, a felszínes mögé.

   Ez a látás csak a húsvéti események után lesz teljes. Addig csak apró visszapillantásokra, villanásokra figyeltek fel, de nem értették meg a krisztusi lét igazi dimenzióját.

   Az utolsó vacsorán majd kiderül, hogy nemcsak a kenyér szaporítására képes, hanem képes annak a lényegét is megváltoztatni. A fizikai eledelből valóságos, élő test lesz és lelki táplálékká változik. Számunkra is meghívás, hogy ne csak a földiekkel foglalkozzunk, hanem a lelkiekkel is. Új emberekké kell változzunk, akik Isten szerint igazságosságban és szentségben alkotott teremtmények. (Ef 4, 24)

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…