28. február, 2019Igehirdetések No comments

   Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak:

   Bizony mondom nektek: Ha valaki csak egy pohár vizet is ad nektek inni azért, mert Krisztuséi vagytok, megkapja érte jutalmát. Ha viszont valaki csak egyet is bűnre csábít a kicsinyek közül, akik hisznek bennem, jobb volna neki, ha malomkövet kötnének a nyakába, és a tengerbe vetnék.

   Ha a kezed bűnre csábít, vágd le! Jobb csonkán bemenned az életre, mint két kézzel a kárhozatra jutnod, az olthatatlan tűzre. Ha a lábad csábít bűnre, vágd le! Jobb sántán bemenned az életre, mint két lábbal a kárhozatra jutnod. Ha pedig szemed csábít bűnre, vájd ki! Jobb fél szemmel bemenned Isten országába, mint két szemmel a kárhozatra jutnod, ahol a féreg el nem pusztul, és a tűz ki nem alszik.

   Mindenkit tűzzel sóznak meg. Mert jó dolog a só; ha azonban a só ízét veszti, mivel ízesítik meg? Legyen bennetek só, és őrizzétek meg a békét egymás között.

                                                     Márk Evangéliuma 9, 41-50

   Jézus felfogásában a legapróbb jó cselekedet is megszerezheti számunkra az üdvösséget. Ez viszont fordítva is igaz, ti. a legkisebb botrány is veszélyeztetheti örök életünket. Jézus az érzékszerveink helyes használatáról tanít, nem a csonkítást szavatolja. Az ember az érzékszerveit felhasználhatja jó cselekedetekre, de sajnos rosszra is alkalmazhatja őket.

   Az érzékszervek említésénél a testi irgalmasság cselekedeti jutnak eszünkbe. A szem az ember belső világára mutat rá. Sokat elárulnak rólunk a szemeink. Körmendi Adrienn főkonzulasszony a krakkói világifjúsági találkozón az irgalmasság cselekedeteiről beszélt. Hogyan nézek másokra? Mit látok meg másokban? Képes vagyok-e a jót felfedezni másokban. A szemünket olyan szűrővel kell ellátnunk, amely segít bennünket, hogy felfedezzük másokban a szépet, a jót, a szentet. Kezeinkkel sok jót tehetünk. Segíthetünk a betegeken, békítő jobbot nyújthatunk másoknak. Lábunk segítségével megközelíthetünk másokat, elindulhatunk egy zarándoklatra. Kimozdulhatunk a megszokott környezetünkből.

   Jézus a botrányok elkerülésére a másokért való létezést ajánlja. A só ízessé teszi az ételt, ugyanígy a jó tanítvány mások életét szebbé, könnyebbé, elviselhetőbbé teheti. Jézus tanítványa barátságos és vendégszerető, főleg hittestvéreivel szemben. Arra törekszik, hogy másokat is elvezessen az üdvösségre. Úgy kell mások üdvösségét munkálnia, hogy közben nem veszítheti szem elől a sajátját. Életünk egy állandó kihívást jelent környezetünk kísértéseivel, negatív példáival. De mi Krisztus pédáját kell kövessük, mert aki Vele együtt szolgál, szenved, Vele együtt fog uralkodni is.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…