7. szeptember, 2018Igehirdetések Ha valaki megvall engem az emberek előtt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, a testet is a pokolba taszíthatja.

   Egy fillérért ugye két verebet adnak? És mégsem hull a földre egy se közülük Atyátok tudta nélkül! Nektek pedig minden szál hajatokat számon tartják! Ne féljetek hát: sokkal többet értek ti a verebeknél!

   Ha valaki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha valaki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van.

                                                              Máté Evangéliuma 10, 28-33

   Az idén a híres Nike vállalat egy olyan amerikai focistát választott ki reklámarcának, akit meggyőződése miatt elmarasztaltak a sport világában. A szlogen nem is lehetne jobb, hiszen Colin Kaepernick 2016-ban tüntetéssorozatot robbantott ki, amikor a feketék elleni elnyomás miatt előbb ülve, majd térdelve maradt a himnuszok alatt. Ennek a mozgalomnak az elindítása az állásába került. A szlogen önmagéért beszél: “Higgy valamiben! Akkor is, ha azért fel kell áldoznod mindened.” A kassai vértanúk áldozatának egy ehhez hasonló szlogent találhatunk ki: Higgy valakiben! Akkor is, ha érte fel kell áldoznod mindent. A kassai vértanúk a római katolikus hitük miatt kellett meghaljanak. Nem tudták őket, még válogatott kínzások alkalmazásával, megtörni. Ők nem az evilági uralkodó, illetve fejedelem hatalmától tartottak, hanem Jézus Krisztusban bíztak.

   Jézus beszédében az igehirdetés, az igaz szónak a veszélyeiről beszél. A testet elpusztíthatják, de a teremtő Isten a feltámadáskor úgyis új testet fog adni mindenkinek. Anyagi javainkat elpusztíthatják, de lelkünket senki nem tudja magának lefoglalni. A verebek a piacon a legolcsóbb életet jelképezik. Isten még róluk is gondot visel. Ez az összehasonlítás a rabbinikus módszert használja fel, miszerint a kisebbet, értéktelenebbet, összehasonlították a nagyobbal, értékesebbel.

   Az apostolokat, és Isten mindenkori követőit a nehézségek idején az az Istenbe vetett bizalom erősíti meg, hogy senki sem vesződik el Isten tudta nélkül. Isten gondot visel minden egyes teremtményére. Tudta nélkül semmi sem történhet meg velünk. Ő mindenkinél jobban tudja, hogy mi miért történik az életünkben. Életünk eseményei nem a véletleneknek a sorozata, nem a sors predesztinációja, hanem Isten tervének a részei. Isten senkit sem ítél eleve kárhozatra, vagy üdvösségre.

T. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…