11. június, 2019Igehirdetések No comments

   Jézus e szavakkal küldte a nép közé apostolait:

   Menjetek, és hirdessétek, hogy közel van a mennyek országa! Gyógyítsatok betegeket, támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, és űzzetek ki ördögöket!

   Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok! Ne legyen övetekben se arany, se ezüst, se rézpénz! Ne vigyetek magatokkal úti tarisznyát, se két ruhát, se sarut, se botot! Méltó ugyanis a munkás a kenyerére.

   Ha egy városba vagy faluba érkeztek, érdeklődjetek, hogy ki az, aki méltó arra, hogy nála maradjatok, amíg csak el nem távoztok! Amikor pedig beléptek a házba, köszöntsétek a ház népét. Ha érdemes rá a ház, akkor a békétek rászáll; ha pedig érdemtelen, akkor békétek visszaszáll rátok.

                                                          Máté Evangéliuma 10, 7-13

   Jézus bizonyos irányelveket szab meg a misszióra készülő apostolainak. Isten országának a közeledtét Izajás próféta jövendölései erősítik meg. Ezek közül a legfontosabb jel az, hogy a szegényeknek is hirdetik Isten igéjét. A tanulók bizonyos bér fejében tanulmányozhatták a Törvényt. Szent Pál gondolatai szerint az evangélium hirdetése annyira sürgős feladat, hogy azt függetleníteni kell a tanuló fizetősképességétől. Arany pénzzel nem volt szabad a Templomba betérni, ez is egy fontos kitérője a pénznem megtiltásának. Ugyanakkor elég nagy aránybeli feszültség van a megélhetést biztosító pénz és a fölösleg között.

   Az igénytelenség a misszió célját hivatott elősegíteni. Nagy málhával nehéz gyalogszerrel haladni. A felhalmozott tulajdon akadályt jelenthet a misszió gördülékenységében. Pontosan ezért ajánlja Jézus, hogy ne terheljék meg magukat fölösleges tárgyakkal.

   A missziós a helyiek vendégszeretetétől függ. Ugyanakkor az alkalmazkodás az egyszerűséget támogatja. Az apostolok osztoznak vendéglátóik beláthatatlan körülményeiben.

   Az izraeliek körében ismert volt egy közmondás, amely a választott nép Isten iránti szelídségéről és a pogányok iránti bizalmatlanságról szólt: “Isten ezt mondja az izraelitákról: velem olyan őszinték, mint a galambok, de a pogányokkal olyan okosak, mint a kígyók”. A tanítvány szelídsége nem jelenthet hiszékenységet. Az okosság a helyzetek megkülönböztetését jelenti. Fontos az ártatlanság és a hiszékenység közti különbségtétel.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

 

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…