26. június, 2019Igehirdetések No comments

   Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:

   Óvakodjatok a hamis prófétáktól! Báránybőrben jönnek hozzátok, belül azonban ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek fel őket. Szednek-e a tövisről szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét? Így minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, sem a rossz fa nem teremhet jó gyümölcsöt. Minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágnak, és tűzre vetnek. Tehát: gyümölcseikről ismeritek fel őket.

                                                                             Máté Evangéliuma 7, 15-20

   Első látásra úgy tűnik, hogy Máté ellenzi a prófétaságot. Ő azonban a túlkapásoktól akarja megvédeni a közösséget, hiszen léteztek álpróféták is. A Második Törvénykönyvben olvashatjuk, hogy az igazi próféták szavai Isten üzenetét tartalmazzák, és sajátos tulajdonságuk az, hogy valósággá válnak, illetve teljesülnek jövendöléseik, ellenkező esetben hamis próféciáról van szó. (M Törv 18, 21-22) A prófétálás, mint karizma nem rossz, de néha szabályozni kell, mert voltak és lesznek visszaélések vele kapcsolatban. Ma is elszaporodtak a prédikátorok és a szekták. Hivatalos képzettség, megbízás nélkül magyarázzák a szentírást, saját elgondolásaikat viszik bele beszédeikbe. Zavart keltenek a helyi közösségekben, sokszor családok mennek tönkre miattuk. Ezek a szektavezérek úgy viselkedenek, mintha egy kórház szakavatott személyzete ellen fellázadtak volna a képesítés nélküli emberek, arra hivatkozva, hogy az orvostudomány korábbi felfedezései, módszerei nem jók, illetve elavultak.

   Az igazi prófétákat a hamisaktól az életre váltott hitről, illetve az erkölcsi magatartásukról ismerhetjük fel. Máté evangélista túlságosan tanító és érdekelt volt az alkotó munkában, pontosan ezért nem lehetett a prófétizmus ellenzője.

   A fákat is gyümölcseiről szokták az emberek felismerni. Ugyanígy lehet megkülönböztetni az Isten üzenetét őszintén hirdető prófétákat a hamis prófétáktól. A hamis prófátk elleni leghatásosabb fegyver egy olyan fajta egyházkép kialakítása, amely gyógyító és segítő képet tud nyújtani a híveknek és az idegeneknek.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

 

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…