13. február, 2019Publicisztika No comments

Emlékezzetek vissza az elmúlt időkre, amikor megvilágosodásotok után annyi küzdelemben és szenvedésben helytálltatok! Egyrészt a gyalázatnak és zaklatásnak kitéve, nevetség tárgyává lettetek; másrészt részvéttel kísértétek azokat, akikkel így bántak. Együtt szenvedtetek a foglyokkal, és vagyonotok elrablását is örömmel viseltétek el abban a tudatban, hogy értékesebb és maradandóbb javakkal rendelkeztek. Ezért ne veszítsétek el bizalmatokat, hiszen nagy jutalom jár érte! Állhatatosaknak kell lennetek, hogy Isten akaratát teljesítve elnyerjétek az ígéretet

  – Zsid 10,32–39 –

   Mindnyájan átélünk vigasztalan, sötét időszakokat az évek során. Ilyenkor a dolgok látszólag elvesztik az értelmüket, ám a keresztény embernek éppen ekkor kell állhatatosnak maradnia, hogy elnyerje az Úr ígéreteit – hangsúlyozta homíliájában a Szentatya. – Ilyenkor az ember nem érez semmit, ez egyfajta eltávolodás saját lelkétől. A vigasztalanság e pillanatait Jézus is átélte.

   A keresztény élet nem karnevál, nem is állandó ünnep. A keresztény életnek vannak nagyon szép, és vannak sötét pillanatai is. Langyosság, távolságérzet kíséri, amikor semminek nincs értelme. Ez a vigasztalanság időszaka – szögezte le a pápa. – Ebben a helyzetben, akár belső üldöztetés által, akár a lélek benső állapota miatt a Zsidókhoz írt levél szerzőjével együtt mondhatjuk: Szükségetek van állhatatosságra! Igen, de mihez is kell ez az állhatatosság? – tette fel a kérdést Ferenc pápa. – Hogy teljesítsük az Atya akaratát, és elérjük azt, amit nekünk megígért. Kitartás kell, hogy az ígérethez eljussunk.

   Az apostol ajánlásához hasonlóan nekünk is emlékeznünk kell a szép időkre, az Úrral való találkozás boldog napjaira, a szeretet idejére. Továbbá reménykednünk kell abban, ahogy azt az Úr nekünk megígérte – emelte ki a pápa. – Az élet szép és csúnya szakaszokból áll. Fontos, hogy el ne essünk, és ne hátráljunk meg a nehézségek idején. Ellenállást kell kifejtenünk a bajok idején, de a szívből jövő emlékezés és a reménység által. A szív ugyanis, amikor a szép pillanatokra gondol, fellélegzik, és amikor a reménységre gondol, akkor levegőhöz jut. Ezt kell tennünk a vigasztalanság idején, hogy elnyerjük az Úr által megígért vigaszt.

   Ferenc pápa, visszaemlékezve a Litvániában 2018 szeptemberében tett apostoli útjára, elmondta, hogy nagyon megérintette őt számos keresztény, sok vértanú bátorsága, akik kitartottak a hitben. Ma is számos férfi és nő szenved a hite miatt, de visszagondolnak a Jézussal való első találkozásra, amiből reményt nyernek, és tovább tudnak menni – hangsúlyozta a Szentatya. – Ezt a tanácsot adja a Zsidókhoz írt levél szerzője az üldöztetés idejére, amikor megtámadják őket: Tartsatok ki! Akkor is, amikor az ördög megtámad minket, a nyomorúságunkon keresztül, szükségünk van arra, hogy mindig az Úrra tekintsünk, és a kereszt állhatatosságával emlékezzünk a szeretet legszebb pillanataira, az Úrral való találkozásra és a ránk váró reménységre – mondta reggeli homíliájában Ferenc pápa.

Forrás: :Magyar Kurír

 

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…