2. augusztus, 2018Igehirdetések No comments

   Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:

   „A mennyek országa olyan, mint amikor a hálót a tengerbe vetik és az mindenféle halat összefog. Mihelyt megtelik, a partra vonják, és nekiülve kiválogatják: a javát edényekbe rakják, a hitványát pedig kidobják. Így lesz a világ végén is. Kivonulnak az angyalok, a gonoszokat elválasztják az igazaktól és tüzes kemencébe vetik, ott sírás lesz és fogcsikorgatás.

   Értitek-e mindezt?”

   „Igen!” – felelték. Erre így folytatta: „Minden írástudó, aki jártas a mennyek országáról szóló tanításban, olyan, mint a családapa, aki kincseiből régit és újat vesz elő.”

   Amikor Jézus befejezte példabeszédeit, más helyre ment onnét.

                                         Máté Evangéliuma 13, 47-53

   A hálóról szóló példabeszéd hasonlít a konkolyról szóló példabeszédhez. A halak sokszínűsége az Egyházban létező különböző lelkületű embereket jelképezi. Ahogyan a tengerben is sokféle hal van, ugyanúgy a világban is sokféle ember létezik. Az egyik híres lelki író azt mondja, hogy a horog már be van kapva. Isten mindenkinek megadja a lehetőséget az üdvösségre. Senki sincs kizárva Isten hálójából. De ahogyan a halak is néha elmenekülnek a hálótól, ugyanúgy sokan elmenekülnek Istentől, mert egy rosszul értelmezett szabadságot akarnak fenntartani.

   Az Egyház egyszerre szentek és bűnösök közössége, a végső szétválogatásig türelemmel kell várakozni. Nem lehet Isten kezét befolyásolni, vagy erőltetni. Ő tudja, hogyan és mikor fogja szétválasztani a szenteket a bűnösöktől. A mi feladatunk hűségeseknek maradni, éber szolgaként várakozni.

   Az „új kincs” azt jelenti, hogy mi is meghívást kapunk egy újabb példabeszéd kitalálásra. Istennek nem statikus emberekre van szüksége, hanem retroaktív emberekre, akik az üzenetére üzenettel válaszolnak. Az új jelentheti Jézus újszövetségét, amely nem törli el a régi Törvényt, de megtölti azt Lélekkel és a szeretet megújított parancsával. Ugyanakkor értelmezhetjük Máté önéletrajzaként is.

   Milyen régi kincseket fedezhetek fel önmagamban, amelyek már rég szunnyadnak bennem? Milyen új kincsek befogadására vagyok nyitott?

T. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

 

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…