12. február, 2018Igehirdetések No comments

   Egy alkalommal farizeusok mentek Jézushoz, és vitatkozni kezdtek vele. Égi jelet kértek tőle, mert próbára akarták tenni.

   Ő lelke mélyéből felsóhajtott, és így szólt: „Miért akar jelet ez a nemzedék? Bizony mondom nektek: ez a nemzedék nem kap semmiféle jelet.”

   Ezzel otthagyta őket. Ismét hajóba szállt, és átkelt a Galileai-tó túlsó partjára.

                                                            Márk Evangéliuma 8, 11-13

   A farizeusok provokációja ma is testet ölthet egy-egy kételyben, szenzációhajhászásban. Korunk emberét is nagyon érdeklik a csodák. Még keresztények körében is nagy erejük van a babonáknak, bizonyos mágikus tevékenységeknek. Sokan magyarázatot keresnek a társadalomban történő erőszakos eseményekre. Nem ritkán bűnbakot látnak Istenben, aki nem akadályozott meg bizonyos tragikus eseményeket. Egy félresikerült házasság, egy ártatlan csecsemő halála. A hitetlenek mégsem kapnak más jelet. Nem áll meg a Föld mozgása, az élet halad tovább. Isten ritkán avatkozik be rendkívüli módon az életünkbe. Nem akarja a hitetleneket jelekkel hitre kényszeríteni. Azt akarja, hogy mindenki őszintén és ingyenesen szeresse Őt, nem a kapott kegyelmekért, vagy más érdekből.

   A farizeusok valószínű, hogy nem voltak ott a kenyérszaporításkor, de hallhattak bizonyos beszámolókat a néptől. A nép szenszációéhségét követve saját kíváncsiságukat akarják kielégíteni. Jézust azonban nem lehet automataként kezelni. Szabadon dönti el, hogy mikor és hol tesz csodát. Nem lehet kísérteni, mint ahogy a pusztában megkísérelte az ördög. A hatalom vágy és a hatalommal való visszaélés mindig is nagy kísértése marad az emberiségnek. Isten kegyelmeit azonban nem lehet árúba bocsátani. Az apostoloknak is hatványozottan kihangsúlyozta: “Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok!” (Mt 10, 8b)

   Isten csak akkor avatkozik be az életünkbe, amikor az üdvösségünk forog kockán. Az üdvösség eléréshez azonban mindent elmondott Fiában. A csodák, a magánkinyilatkoztatások nem egészítik ki a már létező kinyilatkoztatást, hanem inkább alátámasztják azt. Ha ellentmondásokat tartalmaz, akkor nem Istentől származik. Az Egyház feladata, hogy a kinyilatkoztatás épségét megőrizze, és megvizsgálja a különböző természetfeletti jelenségek isteni eredetét.

T. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

 

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…