7. július, 2018Igehirdetések No comments

   Keresztelő János tanítványai egyszer Jézushoz járultak, és megkérdezték tőle: „Miért van az, hogy mi és a farizeusok gyakran böjtölünk, a te tanítványaid viszont nem tartanak böjtöt?”

   Jézus így felelt nekik: „Vajon szomorkodhat-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Eljönnek a napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt, akkor majd böjtölnek.

   Senki sem tesz régi ruhára új szövetből foltot, mert az új szövet kiszakítja a régit, és a szakadás még nagyobb lesz. Új bort sem töltenek régi tömlőkbe: mert így kiszakadnak a tömlők, a bor kiömlik, és a tömlők is tönkremennek. Az új bor új tömlőkbe való; akkor mindkettő megmarad.”

                                                        Máté Evangéliuma 9, 14-17

   János tanítványai tapintatosak voltak Jézussal szemben, mert nem a saját böjtöléséről érdeklődtek. Tulajdonképpen olyan jeleket kerestek, amelyek igazolják Jézus Messiás voltát. Ők még János hatása alatt álltak. Jézus elérkezésével egy új kegyelmi időszak kezdődött el, ezért már a böjtnek nem volt meg az addigi jelentősége. Jézus nem a böjt ellen beszél, hanem új távlatokra hívta fel János tanítványainak a figyelmét. Izraelben nemzeti katasztrófák, illetve természeti csapások idején böjtöltek az emberek. Jób fiainak a halála miatt kezdett el böjtölni. Társai látván nagy elkeseredettségét, vele együtt böjtölnek.

   A választott nép abban a tudatban böjtölt, hogy megmutassa Istennek a megtérésének a komolyságát. Nem álszenteskedésből böjtöltek, hanem őszintén meg akarták mutatni ezáltal Isten iránti elköteleződésüket.

   Jézus a tanítványokat az esküvői vendégekhez hasonlítja, akik együtt ünnepelnek az újdonsült házaspárral. Jézus ideje is egy ilyen boldog időszak, amelyben belefelejtkezhetnek Isten csodálatos jelenlétébe. Majd az üldöztetések, és szenvedések idején bőven lesz alkalmuk a vezeklésre.

   Minden évben a nagyböjti időszakban az Egyház böjtöt és megtérést hirdet. Azzal a szándékkal teszi, hogy majd a mennyei lakomában teljesebben fogjuk érezni azt, amit még csak sejtünk és érzékszerveinkkel tapasztalunk. A böjt akkor éri el célját, ha emberségesebbek leszünk másokkal szemben, és Istenhez vezet közelebb.

T. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

 

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…