17. július, 2019Igehirdetések Az én igám édes, s az én terhem könnyű bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Jézus egy alkalommal így fejezte be tanítását: „Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket!

   Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű – és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű.”

                                            Máté Evangéliuma 11,28-30

   Jézus felsorolja pozitív tulajdonságait, hogy az embereket biztosabban az iskolája felé vonzza. Mivel a nép tanultjai elutasították őt, ezért az egyszerű, megfáradt emberekhez szól. Lelkileg kielégült írástudókkal, törvénytudókkal szemben ők szomjasok. A szamariai asszonnyal folytatott párbeszédében önmagát az élő víz forrásának (Jn 4, 14) nevezi. Olyan emberekhez címezi meghívását, akik testi-lelki szükségben szenvednek. A szent törvény, amely az emberek lelki üdvét hivatott szolgálni, a sok és bonyolult előírások miatt teherré változott. Jézus újszövetségi törvénye egyszerűbb és lényegretörőbb, ugyanakkor minőségileg nehezebb, mert az Isten és felebarát szeretetének e törvénye kimeríthetetlen.

   Jézus a szó szoros értelemben Mester, mert együtt tud érezni a tanítványaival és az egyszerű emberekkel. Meg tudja érteni aggódásaikat, szenvedéseiket. Pontosan ezzel a részvétre való képességével múlja felül a farizeusok halakháját.

   Az izraelita ember számára a szív nemcsak az érzelmek, hanem a gondolatok központja is. Jézus nem egy szegénységet színlelő gazdag, vagy alázatosságot megjátszó kétszínű személy. A szegénység egyik lelki tulajdonságára utal, amely az egyszerűségére mutat rá. Igazi mester, mert előbb végigjárja azt az utat, amelyet követőinek felajánl. Nem kér lehetetlent a követőitől. A keresztet már átölelte és elhordozta, tehát olyat kér tőlünk, amit már megismert. Senki sem kell attól féljen, hogy elviselhetetlen terheket rak követőire.

   Jézus tanítása a keskeny útról szól, amely gyakran göröngyös és nehéznek látszik. Ez a Jézus által kijárt biztos út az üdvösséghez. „Főpapunk ugyanis nem olyan, hogy ne tudna együtt érezni gyöngeségeinkkel, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan mindenben kísértést szenvedett, a bűntől azonban ment maradt.” (Zsid 4, 15)

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…