23. november, 2018Igehirdetések No comments

   Amikor Jézus Jeruzsálemben tartózkodott, bement a templomba, és kiűzte onnan a kereskedőket. Ezt mondta nekik: „Írva van: »Az én házam az imádság háza. Ti pedig rablóbarlanggá tettétek.«”

   Ott tanított azután mindennap a templomban. A főpapok, az írástudók és a nép vezetői az életére törtek. De nem tudták eldönteni, hogy mit tegyenek vele, mert az egész nép odaadó figyelemmel hallgatta (tanítását).

                                                                               Lukács Evangéliuma 19,45-48

   Lukács evangélista egy szelídebb Jézus-arcot akart bemutatni. A másik két evangéliumban Jézus erőszakosan nyilvánul meg a Templom kufárai ellen. Nem a kultusz ellen borult ki, hanem a szent hely meggyalázása miatt. A Templom nemcsak egy zarándokhely volt, hanem sokan ide tették be megtakarításra a pénzüket. Ez a fajta keresekedés sértette Isten mindenhatóságát. Jézus nem tudta elviselni az ott végbemenő kereskedést. A Templom Isten szent helye kellene legyen, és nem egy kereskedelmi tér.

   Jézus tudja, hogy ellenségei szaván fogják, de nem törődik ezzel. A Templomot negyvenhat évig építették, Ő meg testének templomáról beszél, amelyet bár jogtalanul le fognak bontani, de Isten újra fogja építeni. Ma is könnyebb valamit lerombolni, mint áldozatos munkával felépíteni. Az igazi vallássoság nem bizonyos ritmikusan ismétlődő imádságokon múlik, hanem az ember erkölcsi magatartásán.

   A szentmise is csak akkor éri el a célját, ha a hétköznapjaink apró jócselekedeteiből épül fel. Nem a szépen mondott imádság, vagy a művészien énekelt dalok teszik a szentmisét gyümölcsözővé, hanem az életünk szentmiséje. A hétköznapokban tükröződnie kell, a szentmisében kapott kegyelmeknek. A hívő keresztény töltekezni megy a szentmisére, de ugyanakkor elviszi magával a saját apró áldozatait is. Ezek az apró áldozatok teszik teljessé számára a szentmisét. Ezek nélkül csak tartalom nélküli szavakat ismételget, anélkül hogy átjárta volna az életét.

   Milyen életemnek a szentmiséje? Milyen dalt énekel a szívem? Másoknak is kellemes az én hétköznapi szentmisémnek a hangja? Vonzóvá teszem a szentmisét mások számára is?

   Jézus megmutatta, hogy nem a hely és az imamódszer dönti el, hogy imáink Istenhez jutottak-e, vagy sem, hanem a személyes lelkületünk. Bizalommal teljes, békés, türelmes? Valóban ünnepel a lelkünk, vagy csak szavakat ismételget. Sokak számára talán ezért unalmas a szentmise, mert csak üres szavakat hallanak. Számunkra nem élő szavak ezek, mert életünk nem egyeztethető össze velük. Csak akkor lesz a szentmise igazi ünnep, ha életünk szentmiséje Istenre mutat, róla árulkodik.

T. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…