Abban az időben, amikor Jézus az örök élet kenyeréről beszélt, így szóltak hozzá a tömegből:

   „Hadd lássuk, milyen csodát művelsz, hogy higgyünk neked! Mit tudsz tenni? Atyáink mannát ettek a pusztában, amint az írás mondja: »Égből való kenyeret adott enni nekik.«”

   Jézus így felelt: „Bizony, bizony, mondom nektek; nem Mózes adott kenyeret az égből, hanem Atyám adja az igazi mennyei kenyeret. Az az Isten kenyere, amely leszállt a mennyből, és életet ad a világnak.”

   „Uram – kiáltották –, add nekünk mindig ezt a kenyeret!”

   Jézus így válaszolt: „Én vagyok az élet kenyere. Aki hozzám jön, nem éhezik többé; és aki bennem hisz, nem szomjazik sohasem.”

                                               János Evangéliuma 6, 30-35

   Miután utolérték Jézust az emberek, kérdéseket tettek fel neki. Még közeli volt számukra a kenyérszaporítás csodája. Jézus most is átlát gondolataikon. Tudja, hogy nem a tanítását akarják meghallgatni, hanem az ételre kíváncsiak. Szeretnék, ha még egyszer megismételné a csodát. Ő viszont nen hajlandó tovább etetni a tömeget. Újabb tanítást ad az élet kenyeréről. Világos különbséget tesz a pusztai manna és az élet kenyere között. Az emberek mannát kerestek, de Isten egy jobb eledelt adott nekik. A kettő közti különbséget azonban nagyon kevesen vették észre. Sokan csak a földi mannát keresik, számukra elég, ha telve van a bendőjük, nem gondolkoznak a jövőjükön. A földi értékek keresése gyakran lefoglalja az emberek figyelmét. Nem tudnak a tulajdonképpenire figyelni. Mindenki bizonyos álmokat kerget, esetleg egy olyan Istent keres, aki szívesen teljesíti a vágyait. Egy ilyen Isten azonban nem hasonlít Jézus Istenéhez.

   Ma is sokan keresik lelkük épségét, de nem tudják, hogy kinél kaphatnak erőforrást, lelki-tankot. Jézus ma is testével táplál, igéjével tanít. Mennyire vagyok képes ezt a lehetőséget kihasználni?

   Ez a kenyér nem az, amellyel jóllaktak az emberek, ez a kenyér az örök élet kenyere. Jézus válasza a szamariai asszonyt juttatja eszünkbe. Mind a szomjas, mind az éhes Jézustól választ kap az igényére.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

 

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…